Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ...





ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΥΚΟΝΟΣ. ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές.
Επειδή πιστεύω ότι η αυτοκριτική είναι βασικός παράγοντας συνεχούς βελτίωσης, αλλά και επειδή μέσα μου νοιώθω ότι δεν έγινε ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει, θέλω να μοιραστώ τις παρακάτω σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις με όλους όσους αγαπούν το νησί.  
Ναι, πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε. Το χρωστάμε σε όλους τους Μυκονιάτες και ειδικά σε όσους μας εμπιστεύτηκαν.

Υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι γενικά πάμε καλά, ότι τέλος πάντων δεν μπορούσε να γίνει και κάτι παραπάνω… Θα διαφωνήσω μαζί τους. Υπάρχουν πολλές παραλήψεις, λάθη, κακές εκτιμήσεις και άλλα.

Όσοι από τους αναγνώστες δεν θέλουν να διαβάσουν την συνέχεια, η άποψη μου εν συντομία είναι ότι δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή μέρος της οποίας είμαι και εγώ, έως σήμερα χαρακτηρίζεται από:
Έλλειψη οράματος, φαντασίας και γνώσης.
Έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Αδυναμία οργάνωσης των ήδη υφιστάμενων υποδομών, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.
Καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δημιουργεί δικαιολογίες για την μη παραγωγή δημιουργικού  έργου τόσο σε αυτή καθαυτή την λειτουργία του δήμου, όσο και στο έργο των διαφόρων επιτροπών.
Πάσχει από το σύνδρομο του Ξερόλα, ενώ τα αυτιά παίζουν διακοσμητικό ρόλο στο κεφάλι μας.
Προσωπικά περίμενα από την Δημοτική Αρχή να χαράξει δρόμους, να βρει λύσεις, να νοιαστεί για τον Μυκονιάτη, όπου και αν ανήκει. Δεν έγινε τον πρώτο χρόνο, εύχομαι να γίνει στους υπόλοιπους, για το καλό του νησιού.
Όλη αυτή η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με την δυσλειτουργία της Περιφέρειας και την γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για το μέλλον του νησιού μας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν.
Τεχνικό πρόγραμμα 2011 Δήμου Μυκόνου.
Το απόλυτο ΜΗΔΕΝ. Κανένα έργο, λίγα μπαλώματα. Ευθύνες πολλές, υπεύθυνος κανένας.
Απ' ότι αποφασίσαμε δεν έγινε τίποτε. Χάσαμε ακόμη μία ευκαιρία να φτιάξουμε κάποιες από τις πληγές του νησιού.
Άραγε γιατί δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε λίγο τα πεζοδρόμια στον περιφερειακό, τις τουαλέτες στην Χώρα, την μελέτη για το κλειστό γυμναστήριο στο Γυμνάσιο και τόσα άλλα απλά και μικρά  έργα που εγκρίθηκαν στο Τεχνικό πρόγραμμα και θα έδιναν μία βασική ποιότητα ζωής στο νησί μας;
Κοιτάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε στο ελάχιστο, βλέπουμε και το πόσο είμαστε απομακρυσμένοι απο τις προσδοκίες του Μυκονιάτη. Του ανθρώπου αυτού που θεωρεί αυτονόητο να έχει καθαρές τουαλέτες στην Χώρα, να έχει ένα γήπεδο για τα παιδιά του, να έχει μια ασφάλεια όταν οδηγεί ή όταν περπατάει στον δρόμο. Απλά αυτονόητα που έγιναν ουτοπίες... Λεφτά υπήρχαν όπως λέει και ο ΓΑΠ, όραμα, γνώση και όρεξη δεν υπήρχε.
Μην ακουστεί η δικαιολογία ότι δήθεν η Ελλάδα περνάει κρίση. Όπως και στα άλλα νησιά, έτσι και εδώ, γίνανε τα πράγματα που κρίθηκαν απαραίτητα. Απλώς εμείς έχουμε κατεβάσει τον πήχη. Παράδειγμα οι τόσο μεγάλες αμοιβές των εξωτερικών συμβούλων που εγκρίθηκαν χωρίς ουσιαστικά να έχουν προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η πρόταση μου: Σήμερα, να προχωρήσει ότι είναι εφικτό, ότι δεν χρειάζεται μεγάλη μελέτη, για να προλάβουμε την χρήση των εγκεκριμένων κονδυλίων από τον φετινό προϋπολογισμό. Να βρεί η τεχνική υπηρεσία τις προδιαγραφές για τα πεζοδρόμια, για τις τουαλέτες, για τα τόσα απλά έργα που ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα. Να γίνουν τα έργα που μπορούμε να κάνουμε. Είναι ντροπή να τελειώσει ο χρόνος και να μην έχει γίνει απολύτως τίποτε από το τεχνικό πρόγραμμα.
Ευτυχώς υπάρχουν αξιόλογα άτομα στην Τεχνική Υπηρεσία. Ας τους δώσουμε τα εφόδια που θέλουν, να βάλουμε μαζί τους στόχους και να τους οδηγήσουμε στην δημιουργία. Δεν πρέπει οι υπάλληλοι αυτοί να νοιώθουν απαξιωμένοι, ούτε απλοί γραμματείς, ούτε να ασχολούνται με τα ασήμαντα αδιαφορώντας για τα σημαντικά.
Βέβαια, εκτός του τεχνικού προγράμματος, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και δεν έγιναν (όπως τα αδέσποτα αλλά και τόσα άλλα) με αποτέλεσμα να χάνουμε τις πιστώσεις αλλά και τις διαδικασίες. (πχ προϋπολογισμοί πάλι κλπ).

Οικονομική Υπηρεσία.
Δεν έχω άποψη για την λειτουργία της, μιας και δεν έχω πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Έπρεπε ο Δημοτικός Σύμβουλος να μπορεί να έχει πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Δήμου, μιας και καλείται να αποφασίζει γι' αυτές αλλά επίσης εισπράττει και τα παράπονα από την κακή λειτουργία τους. Δυστυχώς θεωρώ λογική την θέση του κ. Σαλάχα που διαμαρτυρήθηκε για την μεθόδευση αυτή.
Όμως η λίγη εμπειρία μου στα Οικονομικά με πείθουν ότι δεν λειτουργεί κανονικά ακόμη και σήμερα.
Θέλεις οι αμέτρητοι αεριτζήδες σύμβουλοι, θέλεις τα ατελείωτα λάθη στους προϋπολογισμούς, θέλεις ο λάθος σχεδιασμός ανάπτυξης, (δημιουργώντας μικρομάγαζα σε κάθε δημοτική επιχείρηση, αντί μίας ενιαίας και σωστά επανδρωμένης κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας), αλλά και τόσα άλλα παραδείγματα...
Αν λάβει κανείς υπόψη του και την ανυπαρξία οποιασδήποτε υποδομής και διαδικασίας για τις προμήθειες, τα μικρά έργα, τις απ' ευθείας αναθέσεις, τότε είναι πασιφανές ότι η εν λόγω υπηρεσία αλλά και όλη η οικονομική διαχείριση, ασκείται παράλογα, χωρίς όραμα, με έλλειψη γνώσης.
Δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς στην αδυναμία είσπραξης, όπως επίσης και στην αδυναμία υπολογισμού ποσών προς είσπραξη. Η κάθε πρόβλεψη βασίζεται στα περυσινά! Τεράστιο λάθος, μιας και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Η Ελεγκτική δραστηριότητα της Υπηρεσίας είναι ανύπαρκτη.  Διότι αν λειτουργούσε, θα έπρεπε να είχε πολλές ενστάσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη είτε εσόδων είτε εξόδων τόσο στο Δήμο, όσο και στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του.
Στο σημείο αυτό θα επαναλάβω την θέση μου για αλλαγή των Ορκωτών Λογιστών λόγω της γνωστής υπόθεσης κατάχρησης. Είναι θέμα αρχής.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να είμαστε νομιμοφανείς, αλλά να είμαστε νόμιμοι, λογικοί και δημιουργικοί. Η οικονομική Διεύθυνση είναι μια παραγωγική Διεύθυνση, μπορούμε να την κάνουμε εργαλείο σχεδιασμού του μέλλοντος και όχι κουκουλώματος του παρελθόντος.
Η πρόταση μου:
Να γίνει μία ημερίδα σχετική με την διαφάνεια και την σωστή οικονομική διαχείριση. Στην συνέχεια, να οργανώσουμε μία υπερκομματική επιτροπή, από όλους τους συνδυασμούς που να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, και την εφαρμογή των προτάσεων. Στην προσπάθεια αυτή οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν φωνή, άποψη και συμμετοχή, ώστε να χτίσουμε έναν τρόπο λειτουργίας πρότυπο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης. 

Μύκονος και κεντρική Διοίκηση.
Δεν έχουμε φωνή, δεν έχουμε παρουσία. Είναι αδιανόητο η Μύκονος που προσφέρει τόσα στην Ελληνική Πολιτεία, να μην λαμβάνει τίποτε.
Οι Βουλευτές των Κυκλάδων ξέρουμε ότι δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τον τόπο μας. Τώρα προστέθηκε και η κακοσχεδιασμένη Περιφέρεια και κατέληξε το νησί μας να είναι στο περιθώριο.
Ναι, έχουμε χειρότερα σχολεία, είμαστε πιο βρώμικο νησί από την Ίο, την Πάρο ή την Σύρο ή την Σαντορίνη. Δεν συζητάμε για τα Δωδεκάνησα, μιας και αυτοί είναι οι ευνοούμενοι της σημερινής πραγματικότητας.
Ίσως οι τοπικοί παράγοντες εκεί ήξεραν καλύτερα τις διαδικασίες, ίσως είχαν καλύτερες επαφές με τους επίτροπους κλπ, πάντως το αποτέλεσμα τους είναι θετικό.
Εμείς παλεύουμε για προσωπικό, για λάμπες, για καύσιμα και τόσα άλλα που στα αλλά νησιά δεν υπάρχουν σαν πρόβλημα. Δεν είναι αυτό λοιπόν σημάδι αδυναμίας;

Υπήρξε κάποιος από τον Δήμο που να ενημερώθηκε από τον Επίτροπο για την ορθή διαδικασία υποβολής των προτάσεων; Αν ναι, γιατί τόσα πισωγυρίσματα; Πώς γίνεται να μην έχουμε λάμπες; Πώς γίνεται να μην έχουμε προσωπικό καθαριότητας στην ώρα του; Μήπως εντέλει αυτό είναι αδυναμία που δεν την παραδεχόμαστε;

Ποια είναι η άμυνα που έχουμε αναπτύξει στην επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο νησί μας; Τους ξενοδόχους που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια, τους επαγγελματίες που έχουν ήδη δώσει προσφορές του σκέπτεται κανείς;

Η θέση και η πρόταση μου για τοπική ανεξαρτησία είναι λίγο πολύ γνωστή. Σύντομα θα έχουμε στην Ελλάδα και ζώνες ελεύθερου εμπορίου που θα είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη ενός τόπου. Γιατί να μην το διεκδικήσουμε;

Παιδεία στην Μύκονο.
Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, θα έλεγα πάνε μόνα τους.
Αδιαφορούμε για το επίπεδο των σχολείων μας και αφήσαμε την κρίση της κεντρικής διοίκησης να ισοπεδώνει τις ελπίδες των μαθητών μας.
Έπρεπε η Μύκονος να έχει καλύτερα σχολεία, να προετοιμάζονται πιο σωστά οι μαθητές της. Ο λόγος είναι απλός. Ο νέος Μυκονιάτης ζεί σε πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον απο τους υπόλοιπους νέους της Ελλάδας. 
Τι θα μπορούσε να έχει γίνει όμως; Να κάποιες σκέψεις:
<!--[if !supportLists]-->1.     <!--[endif]-->Αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων του νησιού, με στόχο την βελτίωση τους. Θα μπορούσαν και ο Δήμος και οι σχολικές επιτροπές να συμβάλουν στον στόχο αυτό. Διαδικασίες υπάρχουν, δεν είμαι ειδικός, όμως πληροφορίες υπάρχουν. Πχ http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/anakoinvseis/870-axiologhsh-ekpaidevtiku-ergu-scholikhs-monadas.html ή ακόμη και στην σελίδα του Υπουργείου παιδείας όπου υπάρχει ολόκληρο σύστημα αξιολόγησης σχολικών μονάδων. Τι μας εμποδίζει να έχουμε τέτοιους στόχους; 
<!--[if !supportLists]-->2.     <!--[endif]-->Ο Δήμος δεν είναι δίπλα στον εκπαιδευτικό. Έπρεπε ο Δήμος να είναι δίπλα στον εκπαιδευτικό, ειδικά σε αυτόν πού έχει περισσότερα προσόντα και θα βοηθούσε να ανέβει το επίπεδο των σχολείων μας. Έπρεπε να είχαμε διέξοδο στο θέμα του ακριβού ενοικίου, στο κόστος διαβίωσης, στην αξιοκρατία, στην υποστήριξη ομαδικών εργασιών και σε τόσους άλλους τομείς ώστε να κάνουμε το νησί μας ένα ζηλευτό τόπο για τον Έλληνα εκπαιδευτικό και όχι ένα σημείο εξορίας όπως είναι σήμερα.
<!--[if !supportLists]-->3.     <!--[endif]--> Στην Μύκονο δεν έχουμε οργανωμένη παραπαιδεία. Αυτό είναι μειονέκτημα στην προετοιμασία των μαθητών μας. Έπρεπε λοιπόν να είχαμε επικεντρωθεί στο πρόβλημα αυτό, να είχαμε οργανώσει κάποιες ημερίδες ή ομάδες εργασίας για τους μαθητές που θέλουν να πετύχουν σε αξιόλογες σχολές. Αντί αυτού η αντίστοιχη Δημοτική Επιχείρηση Παιδείας και Πολιτισμού ασχολείται με Καραγκιόζη και άλλα ξένα προς την Μυκονιάτικη Παράδοση αντικείμενα. Δεν έπρεπε να έχουμε υποστηρίξει δράσεις ώστε τα παιδιά μας να έχουν τα παραπάνω εφόδια που απαιτούνται;
<!--[if !supportLists]-->4.     <!--[endif]-->Το θέμα του κλειστού γυμναστηρίου είναι ντροπή μας.  Προσωπικά εντέλει πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που δεν θέλουν να δουν κλειστό γυμναστήριο στο Γυμνάσιο. Αυτά τα άτομα είναι τα εμπόδια και αυτοί θα κωλυσιεργούν έως ότου συνταξιοδοτηθούν  ή απομακρυνθούν από την ψήφο του λαού.
<!--[if !supportLists]-->5.     <!--[endif]-->Γιατί άραγε να περιμένουμε την κατάληψη των μαθητών για να επισκευαστούν τα αυτονόητα; Δεν έπρεπε να υπάρχει μία πρόβλεψη; Πώς γίνεται η κατανομή των πόρων των σχολικών επιτροπών μεταξύ των σχολείων; Υπάρχει υπουργική οδηγία που καθορίζει την ίση κατανομή των πόρων. Πόσα χρήματα πήρε το ΕΠΑΛ πέρυσι όταν τα παιδιά δεν είχαν ένα κατσαβίδι; Είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει ένας προϋπολογισμός κάθε χρόνο ώστε να φαίνεται τι,  πώς και πόσο θέλει να κάνει η κάθε σχολική επιτροπή;
<!--[if !supportLists]-->6.     <!--[endif]-->Διαδίκτυο (internet) και εκπαίδευση στην Μύκονο. Πότε θα συναντηθούν άραγε στα σχολικά κτήρια; Καταλάβαμε ότι έχουμε τα μόνα σχολεία στις Κυκλάδες που δεν έχουν παρουσία είτε ατομική είτε ομαδική στο διαδίκτυο;
<!--[if !supportLists]-->7.     <!--[endif]-->Στο ΕΠΑΛ πρέπει να δημιουργηθούν ειδικότητες επιχειρησιακής γεωργίας, τεχνολογίας & ελέγχου τροφίμων και Υπαλλήλων τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε αυτά τα τμήματα στο νησί μας.
<!--[if !supportLists]-->8.     <!--[endif]-->Γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας;

Οργανωτική δυνατότητα.
Δεν θέλω να αναφερθώ στο φιλότιμο κάποιων συμβούλων που χαλάνε πολύ χρόνο για τα κοινά. Σίγουρα είναι προς τιμή τους. Όμως, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οργάνωση του Δήμου.
Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να οργανώσουμε τον Δήμο. Έχουμε ευθύνη για τους τεμπέληδες που απλώς πληρώνονται καλύπτοντας οργανικές θέσεις. Ο Δήμαρχος και τα άλλα αιρετά μέλη έχουν την αρμοδιότητα να επιβάλουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, φτάνει να θέλουν να το κάνουν. Εμείς, δεν το κάναμε.
Υπάρχουν υπάλληλοι ευσυνείδητοι που τραβάνε όλη την λάτζα, υπάρχουν άλλοι που είναι τουρίστες και κηφήνες. Ποιος έπρεπε να τους είχε οργανώσει; Ποιος έπρεπε να είχε βάλει μία τάξη; Ποιος έπρεπε να τους είχε επιβραβεύσει ή να τους επιπλήξει; 
Αν δεν είναι η Δημοτική Αρχή, τότε ποιος είναι;
Σαν υπεύθυνοι πολίτες της Χώρας δεν είναι ντροπή μας να ζητάμε περισσότερο προσωπικό για τον Δήμο όταν δεν μπορούμε να οργανώσουμε αποδοτικά τους υπάρχοντες; Ακόμη και αν έλθουν 100 καινούργιοι, πάλι ανοργάνωτοι θα είμαστε, πάλι οι κηφήνες θα βασιλεύουν, πάλι δεν θα έχουμε λάμπες ούτε φώτα, πάλι βρώμικοι. Ποιος αμφιβάλει ότι αν έλλειπε η γνωστή φιλότιμη υπάλληλος από τον Γιαλό τότε θα είχαμε ξεφτιλιστεί όπως σε όλο το άλλο νησί;
Πού είναι η υπευθυνότητα μας, το όραμα μας         ;

Επιτροπές και μεράκι.
Για την λειτουργία των επιτροπών μπορεί κανείς να γράψει βιβλίο.
Έγιναν για να μη λειτουργούν.
Τι να πρωτοπεί κανείς για την επιτροπή τουρισμού, ή την επιτροπή αισθητικής, πολιτικής προστασίας, για τις υπόλοιπες που έχουν ήδη συσταθεί ή ακόμη για την επιτροπή καθαριότητας που δεν έγινε ακόμη αναμένοντας πρώτα τον εργολάβο και μετά την επιτροπή αλλά και τόσα άλλα;
Άραγε ο νομοθέτης αυτό οραματιζόταν όταν σύνταξε τον Καλλικράτη;
Δεν γίνεται αγαπητοί φίλοι οι επιτροπές να μην παράγουν έργο αλλά μόνο ψήφους. Τόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς ότι έτσι βουλιάζει το νησί μας;
Σχετικά με το μεράκι, ναι, υπάρχουν περιθώρια, υπάρχουν Μυκονιάτες με μεράκι και γνώσεις που θα μπορούσαν να δώσουν την δημιουργική πινελιά ποιότητας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Τους προσεγγίσαμε ή τους απομακρύναμε με την ταμπέλα του γραφικού; 
Δείτε τι γίνεται γύρω μας, δείτε τα άλλα νησιά. Υπάρχουν τόσες αξιόλογες δράσεις που γίνονται. Εμείς μαυρίλα…
Ακόμη και αυτή η ιερή Οικονομική Επιτροπή, δεν βαρέθηκε να εγκρίνει απ’ ευθείας αναθέσεις; Δεν ανησυχούν οι συμμετέχοντες που δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός στο νησί μας;  Δεν πονηρεύονται με τα κονδύλια που φθάνουν στα όρια έγκρισης της απ ευθείας ανάθεσης; Δεν διερωτήθηκαν ποτέ για τις διαδικασίες επιλογής για όλους αυτούς τους σύμβουλους που μαζεύτηκαν και στέλνουν προσφορές; Για τις μηχανογραφικές λύσεις και τις προμήθειες εξοπλισμού;
Αν πονηρεύτηκαν και είδαν ότι όλα είναι καλά, τότε συγγνώμη για το σχόλιο μου…

Όμως στους οργανισμούς, στις επιχειρήσεις και στις επιτροπές υπάρχει και ένα άλλο θέμα αρχής. Πόσο στοιχίζει η λειτουργία τους και τι εντέλει ανταποδίδουν στο νησί και στον πολίτη;
Γίνεται η ΔΕΠΠΑΜ να στοιχίζει 160.000 Ευρώ λειτουργικά έξοδα για να ανταποδώσει έργο 30.000 Ευρώ;
Γίνεται ο Αξιώτης – Γρυπάρειο να έχει τόσα λειτουργικά έξοδα και τόσο μικρή ανταπόδοση;  Γίνεται 200 μαθητές να έχουν πληρώσει περίπου 5000 Ευρώ δίδακτρα μέσα σε έναν χρόνο; Εντέλει οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν μουσική ή έπρεπε να είχαμε παράλληλες εκδηλώσεις με το Πλανητάριο ή κάποιο άλλο ερευνητικό κέντρο;
Υπήρξε διαφάνεια στην ενοικίαση του θερινού κινηματογράφου;
Πόσο εντέλει στοιχίζουν οι αμερικανόφερτες ταινίες που μόνο δείγμα πολιτισμού δεν ήταν; 
Οι ερωτήσεις τελειώνουν εδώ μόνο για οικονομία χρόνου. Ο στόχος μου δεν είναι να πώ ότι κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους αλλά ότι η δουλειά που εντέλει γίνεται δεν είναι καλή.


Αν ρωτήσουμε τον εαυτό μας ποιοί είναι οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, εκτός  από τους προαναφερόμενους, τότε κάθε αντικειμενικός παρατηρητής θα καταλήξει στους παρακάτω:
<!--[if !supportLists]-->1.     <!--[endif]-->Έλλειψη οράματος. Δεν έχουμε όραμα για το πού θέλουμε να φτάσουμε, απλώς προχωράμε και ότι λάχει...
<!--[if !supportLists]-->2.     <!--[endif]-->Κλειστός τρόπος Διοίκησης. Μπορεί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να είναι αρκετοί, όμως οι περισσότεροι είναι γλάστρες, μεταξύ των οποίων και εγώ. Η Διοίκηση γίνεται από μία κλειστή ομάδα, η οποία δεν θα με πείραζε, αν ήταν ικανή να ασκήσει Διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι απέξω κάποιοι, το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που είναι μέσα δεν είναι πάντοτε ανάλογοι των περιστάσεων, με αποτελέσματα ορατά και μετρήσιμα.
<!--[if !supportLists]-->3.     <!--[endif]-->Δεν ακούμε, δεν βλέπουμε και δεν σκεπτόμαστε εποικοδομητικά.

Δήμος, διαφήμιση και Internet.
Δεν αντιμετωπίσθηκε το θέμα του internet με την πρέπουσα σοβαρότητα. Ήμασταν ανύπαρκτοι, παραμένουμε έτσι. Ουδεμία βελτίωση, ουδεμία αξιόλογη αλλαγή. Ο κόσμος αλλάζει, εμείς παρακολουθούμε απαθείς. Ακόμη και αυτή η εφαρμογή της διαύγειας, παραμένει μόνο σε ποσά και ποτέ δεν αναφέρεται σε είδη και ποιότητες όπως γίνεται σε άλλα μέρη, χωρίς να είναι απαραίτητο αλλά όμως είναι θεμιτό.
Όσο αφορά το θέμα της διαφήμισης και της προβολής του νησιού, είμαστε ανεπίτρεπτοι. Δεν έχουμε κατορθώσει να κάνουμε ακόμη και μία απλή αξιοπρεπή μπροσούρα του νησιού μας, όπως έχει η κάθε μικρή επιχείρηση.
Ένα σήμα – σύνθημα αμφιβόλου ποιότητας και αισθητικής, κανένα σχέδιο, καμιά φαντασία, έλλειψη δημιουργικού.
Όταν στην Μύκονο έχουμε λαμπρούς και σοβαρούς επαγγελματίες στον χώρο της δημιουργίας και διαφήμισης, όταν το νησί μας έχει εμπνεύσει τόσους καλλιτέχνες, όταν οι φωτογραφίες του έχουν φτάσει στα πέρα του κόσμου, όταν υπάρχει η Δήλος και το Φώς, η παράδοση μας, όταν, όταν…. Εμείς παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα που παρουσιάζουμε; Άραγε οι κόκκινοι οδηγοί είναι έντυπο προβολής του νησιού μας;
Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε ότι με τέτοια μέσα απλώς διώχνουμε τον νέο πελάτη; Αντε και τον πιάσαμε όμως, αν κάνει το λάθος και στείλει e-mail στις διευθύνσεις του Δήμου που προβάλλονται, τότε τι θα γίνει;
Όλα αυτά αν γινόντουσαν ανέξοδα δεν θα πολυπείραζε. Όμως, ξοδεύουμε 1.000.000 € τον χρόνο περίπου για το αποτέλεσμα αυτό, για αμφίβολη παρουσία σε ξεπερασμένες εκθέσεις, για πληρωμένες καταχωρήσεις του Δημάρχου σε ξεχασμένα περιοδικά και για τόσα άλλα ανούσιες και ευτελείς δράσεις.
Η πρόταση μου, όπως ήδη έχω προτείνει σε άλλες αναρτήσεις είναι να λειτουργήσει μία σοβαρή επιτροπή τουρισμού και να ακολουθήσει ένα παραγωγικό και μετρήσιμο ως προς την αποδοτικότητα πρόγραμμα προβολής του νησιού μας.
Βέβαια, προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που αναφέρονται στο κείμενο. Ίσως είναι τα κυριότερα, σίγουρα μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα, όπως άλλωστε μπορούμε να βάλουμε και προτάσεις για λύσεις  Δεν είναι όλοι, είναι οι κυριότεροι, σκοπός μου είναι μόνο να βελτιωθούμε μιας και το οφείλουμε στο νησί και σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν.

Θα ήμουν ευτυχής αν μετά την ανάρτηση αυτή πιστεύαμε ότι:
Πρέπει άμεσα, να αλλάξουμε πολιτική και προτεραιότητες.
Πρέπει να βάλουμε στόχους, πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Μυκονιάτες στον καθορισμό των στόχων. (ενωμένη Μύκονο δεν είναι το όνομα του συνδυασμού;)
Να περάσουμε από κόσκινο κάθε λειτουργία του Δήμου και να την ξανακτίσουμε με αξιολογικά και ορθολογικά κριτήρια.

Αυτό το κείμενο εκτός από κριτική, είναι και αυστηρή αυτοκριτική στο εαυτό μου, μιας και είμαι ένα μέρος του προβλήματος, αφού δεν αποτελώ μέρος της λύσης. Πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω σε αυτούς που με εμπιστεύτηκαν είτε ψηφίζοντας με είτε υποστηρίζοντας με.
Όμως όπως λέει και ο Νταλάρας, ‘δεν φταίω εγώ, η φαντασία μου τα φταίει…’