Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Περί νέου αντιδημάρχου κλπ αστεία!


Το «κομμένο αυγολέμονο» και άλλα παράλογα του Δήμου μας…

Με μεγάλη χαρά είδα και εγώ όπως και οι αλλοι Μυκονιάτες την απόφαση του Δημάρχου μας για τον ορισμό του τρίτου αντιδήμαρχου. Με ακόμη μεγαλύτερη χαρά είδα ότι ο Δήμαρχος επέλεξε την άξια Κυρία Ειρήνη Γρυπάρη για την θέση αυτή.

Το γεγονός είναι ότι η Ειρήνη είναι ένας άνθρωπος που προσφέρει καθημερινά και ακούραστα στα κοινά, με τον τρόπο τον δικό της. Έχει μεράκι, έχει όρεξη, προσφέρει χρόνο, είναι δραστήρια. Εγώ προσωπικά είμαι ευτυχής που έχω συνεργαστεί με συμβούλους όπως την Κυρία Γρυπάρη. Προτού συνεχίστε την ανάγνωση, θέλω να κάνω σαφές ότι δεν έχω στόχο να κρίνω την Κυρία Γρυπάρη και την προσφορά της, την οποία εκτιμώ, αλλά την απόφαση αυτή καθ'αυτή.

Η απόφαση αυτή όμως είναι λάθος. Ο κ. Δήμαρχος, θέλοντας να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά ότι δεν έχει όραμα αλλά ούτε και την θέληση για βελτίωση, συνεχίζει τις λάθος επιλογές που είχα περιγράψει και λίγα χρόνια  πριν.

http://justmykonos.blogspot.gr/2011/10/blog-post_9630.html

 Ο τρόπος αυτός διοίκησης του Δημου δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην πλήρη αποδιοργάνωση του και κατάρρευση των ελαχίστων λειτουργιών που έχουν ακόμη απομείνει. Ο Δημος δεν χρειάζεται απλώς καλούς, ή κάποιους που δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι κακοί. Ο Δήμος χρειάζεται όραμα και ικανούς.

Δεν γίνεται να προχωρήσει άλλο αυτή η κατάσταση με συμβούλους γλάστρες, συμβούλους που ψηφίζουν χωρίς να έχουν καταλάβει τι, με ξερόλες Προέδρους που οδηγούν σε απανωτές αποτυχίες και απορρίψεις τις αποφάσεις ζωτικής σημασίας για το νησί.

Η φίλη και συγγενής Ειρήνη πιστεύω ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο για την θέση του αντιδημάρχου, για τους παρακάτω λόγους:

1.       Σφαγεία. Δεν ηταν εκει και παλαιότερα που μας τα έκλεισαν; Τι έκανε προτού για να γλυτώσει την κατακραυγή; Τίποτε, έπρεπε να μας κλείσουν. Επίσης έχει ή όχι οικονομικές συναλλαγές και σφάγια; Δεν είναι λίγο παράνομο;

2.        Εφαρμογή πολιτικής του Δήμου για κυκλοφοριακό και στάθμευση, χωρίς την Δημοτική αστυνομία!!!! Το παράλογο στον υπερθετικό βαθμό! Ποια πολιτική; Πώς γίνεται να μην έχει Δημοτική αστυνομία και να διαχειριστείς την στάθμευση; Αρμοδιότητα Βαβέλ!

3.       Παιδικές χαρές. Γιατί, έως τώρα τι γινόταν; Αφού δεν έχουμε παιδικές χαρές, απλώς χώρους για απευθείας αναθέσεις σε ανάλογους προμηθευτές . Ποιος την εμπόδισε στις τόσες σχετικές  επιτροπές που βρίσκεται (σε όλες σχεδόν) να έχει κάνει κάτι έως τώρα; Εκτός αν είναι θέμα προετοιμασίας για την Προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου, εκεί υπάρχει σχέση….

4.       Προστασία καταναλωτή κλπ. Με ποιες γνώσεις; Με ποιες επαφές; Σε ποια ένωση καταναλωτών; Πώς, Πού, γιατί; Άλλη μια από τα ίδια!

5.       Γαλάζιες σημαίες. Δεν είναι δημοτική δέσμευση, πρέπει να είναι των επιχειρηματιών στις παραλίες. Ο Δήμος απλώς πρέπει να διευκολύνει! Πώς δηλαδή ο Αντιδήμαρχος θα ρυθμίσει να υπάρχει τουαλέτα για τους ανάπηρους και μπάρα από το πάρκιν μέχρι την θάλασσα;  Αυτή η πρακτική που εφαρμόζει η ΕΕΠΦ σε συνεργασία με την Alpha Bank για να συνεργάζονται με τους Δήμους, είναι απλώς για να τα οικονομήσουν!  Η γαλάζια σημαία έχει πολλές ιδιαιτερότητες, θέλει διάβασμα, προετοιμασία, γράψιμο ώρες ατέλειωτες, συνεργασία με Λιμεναρχεία, ιδιώτες, κτηματικές κλπ. Απλώς δεν θα γίνει τίποτε. Επίσης αυτό το έργο προβλέπεται αν δεν απατώμαι και στις δράσεις της ΚΔΕΠΠΑΜ. Αυτό δεν είναι επικάλυψη;

6.       Δημοτικής συγκοινωνίας! Έπρεπε πρώτα να αγοράσουμε το λεωφορείο και μετά να ορίσουμε αντιδήμαρχο. Αν θέλει για πρακτική, να βρει το εγκαταλελειμμένο Club car του Γιαλού και να το βάλει σε κυκλοφορία, έτσι για αρχή!

7.       Παράνομα πλαίσια και πινακίδες! Μα είναι ουσιαστικά υπεύθυνη ήδη τώρα, με την επιτροπή αισθητικής. Τι έκανε;   Τίποτε! Ποιο πλαίσιο, ποια πινακίδα ξηλώθηκε; Καμιά! Τι παράδοξο!

8.       Αγροτική ανάπτυξη, αλιεία κλπ. Εδώ έχει σχέση, αλλά όχι όραμα ανάπτυξης. Ξέρει από αγροτικά, δεν ξέρει από ανάπτυξη, νέες καλλιέργειες, υγιή  συνεταιριστικά, κλπ. Επίσης, δεν έχει δείξει έως τώρα καμιά ευαισθησία στην χρήση φυτοφαρμάκων, στην διαφύλαξη των παραδοσιακών καλλιεργειών, και σε άλλα θέματα που θα έπρεπε να είμαστε παρόντες σαν Δήμος!

9.      Προστασία περιβάλλοντος και πρασίνου! Τι περίεργα πράγματα! Σίγουρα φρόντισε να βάλει λουλουδάκια στον κόμβο περιφερειακού – Άνω ΜΕράς. Δεν είναι αυτά που θα έπρεπε για το νησί μας. Δεν είδε όμως τι γίνεται στα απέναντι πεζοδρόμια που απλώς έχει βιασθεί κάθε λογική! Όσο αφορά το περιβάλλον, νομίζω ότι αποτελεί ύβρη το γεγονός ότι κάποιος επίσημα ασχολείται με το περιβάλλον στο νησί μας! Ίσως με τον καιρό να διωχθεί περισσότερο ακόμη και από τον αντιδήμαρχο οικονομικών μιας και εκεί το έγκλημα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο! Η Ειρήνη δεν είναι αυτή που μοίραζε κάδους στις γειτονιές, λες και έκανε καλό που γέμισε το νησί με μικρές χωματερές, χωρίς να υπολογίσει ούτε τις περισσότερες στάσεις στα δρομολόγια, ούτε την καθαριότητα των χώρων γύρω απ οτους κάδους, ούτε τα καύσιμα, ούτε τίποτε; Δεν υπήρξε μελέτη, δεν υπήρξε ασφάλεια, δεν υπήρξε πρόβλεψη, δεν υπήρξε τίποτε. Μόνο παρατημένοι κάδοι δίπλα στις παραγγεριές, όπως τις κολώνες με τις καμμένες λάμπες και τα βραχυκυκλώματα. Αυτό είναι προστασία περιβάλλοντος; Αν ναι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω...

10.   Είναι από τα λίγα μέλη του συστήματος που διαχειρίζονται χρήματα και παραλαμβάνουν έργα χωρίς αξιολόγηση και ειδικές γνώσεις. Κλειστό κύκλωμα που πρέπει να ανοίξει και σε άλλους συμβούλους πριν ανοίξει με τον εισαγγελέα.

11.   Οι όλες αρμοδιότητες αναφέρονται σε στις αρμοδιότητες του αντιδημάρχου ποιότητας ζωής. Τι παράδοξο! Εδώ μιλάμε για δημοτικό σύμβουλο που ξέρει την ποιότητα κηδειών και μνημοσύνων!
 
Η έως τώρα συμπεριφορά δεν έχει δείγματα προγραμματισμού.
Το να παίρνουμε απο πίσω τον εργολάβο ασφαλτόστρωσης χωρίς να μπορούμε να έχουμε άποψη για την ποιότητα της δουλειάς του, ούτε για τον όγκο του έργου, ούτε για τις προτεραιότητες (δρομάκια δώρο σε κολλητούς κλπ), είναι έγκλημα. Δεν είναι ενδιαφέρον.
Το να μην έχουμε τον τσαμπουκά να ζητήσουμε την περιποίηση ενος πεζοδρομίου, το να αγνοούμε το δικαίωμα του πολίτη για ελευθερη πρόσβαση είναι έγκλημα.
Το να είμαστε σε επιτροπές παιδειάς, όταν δεν εμπιστευόμαστε εκεί ουτε τα παιδιά μας, είναι έγκλημα.
Το να συναποφασίζουμε για το σπάσιμο του ΕΠΑΛ χωρίς να ακολουθήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχουμε άποψη για το τί αποφασίζουμε είναι έγκλημα.
Έγκλημα επίσης είναι να αποφασίζουμε για τονσύμβουλο τουρισμού χωρίς να έχουμε σχέση με το θέμα, ή για συντηρήσεις οχημάτων χωρίς να ξέρουμε, ή για οικονομικά θέματα χωρίς να καταλαβαίνουμε, ή τόσα άλλα...
 
Αυτοί φίλοι δημότες είναι οι λόγοι που το νησί δεν λειτουργεί. ΑΝ δεν γίνονται σωστά και με γνώση κάποια πράγματα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι λάθος. Δεν γίνεται να φυτέψεις αγγινάρες και να περιμένεις να βγάλεις λάδι και κρασί!
 

   

 

Μεταξύ λοιπόν των επιλογών του Δημάρχου, ο Δήμαρχος επέλεξε την Ειρήνη, να δράσει ως ένας ξανθός Κορνίβας και να φέρει το νησί σε ακόμη μεγαλύτερα δεινά. Δεν υπάρχει όραμα. Απλώς χρησιμοποιεί τον ενθουσιασμό κάποιων ρομαντικών, κάποιων φιλότιμων, κάποιων φιλόδοξων για να κερδίσει χρόνο  και να περάσει άλλη μια μέρα.

Δεν είναι τρόπος  διοίκησης αυτός.
Το ίδιο λάθος έχει επαναληφθεί και στα οικονομικά, που ο καθόλα άξιος και φιλότιμος αντιδήμαρχος αγωνίζεται για ένα άγνωστο σε αυτόν αντικείμενο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και δεν υπάρχει ουδεμια βελτίωση στις διαδικασίες και απλώς βρισκόμαστε στο πέλαγος.

Πρέπει να αλλάξει άμεσα, πρέπει ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του, πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον Κορνίβα που τρέχει σαν τρελός για να προλάβει τους λόγους που ο Δήμος έμεινε έως σήμερα χωρίς έκτακτους, χωρίς χρήσιμους, χωρίς οχήματα, χωρίς καύσιμα έως πρόσφατα,  χωρίς μέλλον στην καθαριότητα. Όμορφες, καθαρές εξηγήσεις! Το έχει ανάγκη ο τόπος μας, το νησί που μας εμπιστεύτηκαν οι δημότες.

Είναι καθήκον όλων των Δημοτικών Συμβούλων και όλων των Δημοτών να σταματήσουν την απαξίωση αυτή.

Βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα του κομμένου αυγολέμονου. Τι κάνουμε; Χάνουμε την σούπα ή μας πιάνει «κόψιμο»;

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Να κάνουμε πεζοδρόμιο... Σωστά όμως!!

http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108367.html

Κτιριοδομικός κανονισμός.

'Αρθρο 367

Πεζοδρόμια.

(άρθρο 24 απόφ. 3046/304/30.1/3.2.1989)




1. Τα πεζοδρόμια των κοινόχρηστων χώρων κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής, ασφαλής και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών σε όλη την επιφάνειά τους και η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον επιτρέπεται από τη μορφολογία του εδάφους.
2. Υπόχρεοι:
α. Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται.
β. Σε περίπτωση καταστροφής, αχρήστευσης και εκσκαφής από το Δημόσιο ή τον οικείο Ο.Τ.Α. των πεζοδρομίων που υπάρχουν πριν από είκοσι τουλάχιστον χρόνια, στα πλαίσια γενικής ανακατασκευής ή αναδιαρρύθμισης των οδών και πλατειών ώστε να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες του οικισμού, η δαπάνη αποκατάστασης, επισκευής ή ανακατασκευής των πεζοδρομίων βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες.
γ. Σε κάθε άλλη περίπτωση καταστροφής ή αχρήστευσης ή εκσκαφής των πεζοδρομίων από την εκτέλεση εργασιών, υπόχρεος για την αποκατάσταση, επισκευή ή ανακατασκευή τους είναι ο φορέας εκτέλεσης των εργασιών αυτών, εκτός αν εκτελούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτού τούτου του παρόδιου ακινήτου, οπότε υπόχρεος είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του.
δ. Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων, μπορεί να γίνεται από τον οικείο Ο.Τ.Α. σε βάρος και για λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευασθεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους.
3. Τρόπος κατασκευής:
α. Προδιαγραφές
Σε κάθε περίπτωση στις προδιαγραφές των πεζοδρομίων καθορίζονται οι διαστάσεις, το είδος κατασκευής και το είδος των υλικών των κρασπέδων, των ρείθρων, του υποστρώματος και της επίστρωσης ή της επικάλυψής τους. Επίσης καθορίζονται το είδος της φυτείας, οι διαστάσεις και τα άλλα στοιχεία των τμημάτων των πεζοδρομίων που διατίθενται για φύτευσή τους.
αα. Τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Σε οικισμούς που έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακοί η πιο πάνω απόφαση εκδίδεται με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Ε.Π.Α.Ε.
ββ. Σε οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους και εφόσον τα πεζοδρόμια αποτελούν σημαντικό στοιχείο διαμόρφωσης των πολεοδομικών ή κυκλοφοριακών συνθηκών οδού, πλατείας ή περιοχής, οι προδιαγραφές κατασκευής στο σύνολο ή σε μέρος τους καθορίζονται με απόφαση του αρμόδιου νομάρχη που εκδίδεται με τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 154.
γγ. Σε οικισμούς στους οποίους δεν έχουν καθορισθεί οι πιο πάνω προδιαγραφές τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του οικείου δήμου ή κοινότητας που περιλαμβάνονται στην άδεια της παρ. 4.α. του παρόντος άρθρου.
β. Σε κάθε περίπτωση οι επιφάνειες των πεζοδρομίων έχουν αντιολισθηρή διαμόρφωση και είναι προσπελάσιμες από τις αναπηρικές πολυθρόνες, με κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) πλάτους τουλάχιστον 0,80 μ. που κατασκευάζονται σε κατάλληλες θέσεις, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τη μορφολογία του εδάφους.
γ. Η κλίση κατά μήκος των πεζοδρομίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 12%. Για την αποφυγή μεγαλύτερης κλίσης κατασκευάζονται σε κατάλληλες θέσεις βαθμίδες σε όλο το πλάτος του πεζοδρομίου μέγιστου ύψους 0,15 μ.
δ. Βαθμίδες εξυπηρέτησης των κτιρίων:
αα. Έξω από τη ρυμοτομική γραμμή απαγορεύεται να κατασκευάζονται βαθμίδες για την εξυπηρέτηση των κτιρίων. Κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η κατασκευή τους, ύστερα από άδεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, αν μετά την ανέγερση του κτιρίου έχει μεταβληθεί η υψομετρική στάθμη του δρόμου. Η κατασκευή αυτή πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια της κυκλοφορίας των πεζών και των αναπηρικών πολυθρόνων στην επιφάνεια που απομένει. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται στα πεζοδρόμια η κατασκευή σκαλοπατιών που κατέρχονται προς το κτίριο, για εξυπηρέτησή του, αλλά επιβάλλεται τα σκαλοπάτια αυτά να αρχίζουν 1 μ. μέσα από τη ρυμοτομική γραμμή ή από την οικοδομική γραμμή σε περίπτωση ύπαρξης προκηπίου που είναι σε συνέχεια του πεζοδρομίου και χρησιμοποιείται από το κοινό.
ββ. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν εφαρμογή και σε υφιστάμενες κλίμακες ή βαθμίδες κλιμάκων. Κλίμακες ή βαθμίδες κλιμάκων που αντίκεινται στις διατάξεις της παραγράφου αυτής είναι επικίνδυνες από άποψη κυκλοφορίας η δε άρση του κινδύνου γίνεται με εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου Γ’ Μέρους ΙV ("περί επικινδύνων οικοδομών") από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
ε. Φύτευση δένδρων, θάμνων κ.λ.π.:
αα. Κατά τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων για τη φύτευση δένδρων, θάμνων κ.λ.π. οπωσδήποτε αφήνεται ελεύθερη δίοδος, πλάτους τουλάχιστον 0,60 μ. για τη διέλευση των πεζών. Ειδικά σε πεζοδρόμιο πλάτους μεγαλύτερου ή ίσου του 1,50 μ. η ελεύθερη δίοδος πρέπει να έχει πλάτος 0,80 μ. Ο κορμός των δένδρων τοποθετείται τουλάχιστον 0,50 μ. εσώτερα από την ακμή του κρασπέδου.
ββ. Όπου η ρυμοτομική γραμμή συμπίπτει με την οικοδομική ανάλογα με το ριζικό σύστημα των δένδρων πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης των κτιρίων και δομικών κατασκευών.
στ. Κάτω από τα πεζοδρόμια απαγορεύεται η κατασκευή ή η τοποθέτηση δεξαμενών για οποιοδήποτε σκοπό (αποθήκευση, συγκέντρωση υγρών κ.λ.π.). Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση εγκαταστάσεων των αρμόδιων φορέων για τη σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφώνου, φωταερίου ή φυσικού αερίου πόλης, καθώς και σωληνώσεων απορροής στους κοινόχρηστους χώρους των βρόχινων νερών των κτιρίων.
4. Διαδικασίες - Αναλογισμός δαπανών:
α. Για την κατασκευή ή ανακατασκευή καθώς και για την εκσκαφή των πεζοδρομίων απαιτείται άδεια του οικείου δήμου ή της κοινότητας, στην οποία αναφέρονται οι αντίστοιχες προδιαγραφές ή αν δεν υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες.
β. Οι δαπάνες κατασκευής, ανακατασκευής, επισκευής ή συντήρησης των πεζοδρομίων που γίνονται από τον οικείο ΟΤΑ ή το Δημόσιο, εισπράττονται από τους παρόδιους ιδιοκτήτες ή τους φορείς εκτέλεσης εργασιών, που είναι υπόχρεοι ανάλογα με την περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων.
γ. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου η δαπάνη που αναλογεί σε κάθε παρόδιο ακίνητο υπολογίζεται από τον οικείο ΟΤΑ ή το Δημόσιο με βάση το μήκος του προσώπου που έχει στη ρυμοτομική γραμμή και την τιμή του τρέχοντος μέτρου που έχει η σχετική δαπάνη.
δ. Τυχόν ενστάσεις κατά των καταλογιστικών πράξεων υποβάλλονται στην αρχή που τις εξέδωσε, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την κοινοποίησή τους στους υπόχρεους ιδιοκτήτες. Για τις ενστάσεις αυτές αποφασίζει το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο ύστερα από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΤΑ ή της τεχνικής υπηρεσίας δήμων και κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) του νομού αν δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία.