Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πάντα επίκαιρο, αν και γράφτηκε Φλεβάρη


Ο βιασμός της Μυκόνου.

Σε μια Ελλάδα που παραπαίει, που ξεφτιλίζεται καθημερινά, που τρώει τις σάρκες της, ήλθε και η σειρά της Μυκόνου να αποδείξει ότι όντως το νησί αυτό λειτουργεί σαν μεγεθυντικός καθρέπτης των κακών της Ελλάδας μας.

Που να πρωτοκοιτάξει κανείς και να μην πληγωθεί…

*      Σκουπίδια βουνά στους βρώμικους κάδους…

*      Σακούλες σκορπισμένες από τον αέρα σε όλα τα χωράφια…

*      Σοκάκια βρώμικα γεμάτα σπασμένες πλάκες…

*      Μπάζα παντού…

*      Φωτιστικά που δεν λειτουργούν χρόνια τώρα.

*      Δρόμοι σπασμένοι, λακούβες, στηθαία που τα πήραν τα ρέματα.

*      Λιμάνια και αεροδρόμιο εγκαταλειμμένα.

*      Δημοτικές Τουαλέτες, άστα να πάνε.

*      Οι Μύλοι ξεχασμένοι, η Παραπορτιανή παρατημένη, ο ασβέστης ΑΠΩΝ όπως και η λογική.

*      Βιτρίνες στους τοίχους σε κάθε γωνιά, χαρτιά κολλημένα στα δέντρα, στους τοίχους, στις κολώνες.

Και όλα αυτά με 100 (εκατό) τουλάχιστον άτομα να ασχολήθηκαν καθημερινά με την καθαριότητα στο νησί μας (μόνιμοι, έκτακτοι και λιμενικό ταμείο) και να πληρώνονται από το ταλαίπωρο αυτό κράτος.

 

Όμως και διοικητικά δεν πάμε καλύτερα:

*      Επιτροπές που δεν λειτουργούν.

*      Οργανισμοί και δημοτικές επιχειρήσεις με σχεδόν μηδενικό έργο, απλώς υπάρχουν για να ξοδεύουν τις επιχορηγήσεις.

*      Κανένα οργανόγραμμα λειτουργίας του Δήμου.

*      Ο πολίτης να ταλαιπωρείται καθημερινά για τα απλά και αυτονόητα.

*      Καμιά όρεξη και κανένα όραμα για νέες πρωτοποριακές δράσεις μέσω πληροφορικής.

*      Στόλος παροπλισμένων αυτοκινήτων, δεν λειτουργεί τίποτε ώστε να κρατηθεί η στοιχειώδης τάξη και καθαριότητα. Άραγε τυχαία χάλασαν τα πάντα; 

*      Ακριβοπληρωμένοι εξωτερικοί σύμβουλοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, που μας διαβάλουν στα δικαστήρια, που προτείνουν λύσεις για γέλια.

*      Ουδεμία κοινωνική ευαισθησία, αυτές τις δύσκολες για όλους μας μέρες.

*      Καταντήσαμε να είμαστε το αστείο των Κυκλάδων όταν φτάνει η ώρα του επιτρόπου. Σε ένα νησί που θα έπρεπε να «φυσάει και το γιαούρτι», έχουμε χάσει κάθε ευαισθησία και παθαίνουμε αλλεργία στην έννοια της διαφάνειας.

 

Έτσι κατορθώθηκε το χείριστο, η απαξίωση, δηλαδή ο πολίτης να μην ενδιαφέρεται, να μην αντιδρά, να μη νοιάζεται για το κατάντημα.

Δεν θέλω να αναφερθώ στις τόσο μεγάλες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, μιας και η κριτική είναι εύκολη αλλά δεν είναι η λύση.

 

Ποιος είναι όμως ο λόγος της κατάντιας αυτής;

Προσωπικά εκτιμώ ότι ο κύριος λόγος είναι το ότι έχουμε γίνει ένα με το ‘σύστημα’, γίναμε και εμείς ένα κομμάτι της αποσύνθεσης της Ελλάδας.

Τα μάτια μας τα έχουμε να κοιτάμε αδιάφορα γύρω μας. Ποτέ όμως δεν προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε μέσα μας, να βρούμε τα λάθη μας, να τα διορθώσουμε, να αποκτήσουμε όραμα, να γίνουμε πρωτοπόροι.

 

 

Θέλω όμως να ξέρω ποια είναι η λύση που σκέπτονται, θέλω να ξέρω τον τρόπο που πιστεύουν ότι θα τακτοποιηθεί το νησί, τουλάχιστον στα βασικά, πριν έλθει το καλοκαίρι και οι πρώτοι επισκέπτες.

*      Όχι, ο εργολάβος καθαριότητας δεν είναι λύση. Απλώς είναι μία μορφή δώρου σε κάποιον γνωστό. Δεν έχει σχέση με την καθαριότητα ούτε θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, άσε που θα στοιχίσει πανάκριβα.

*      Μας αρέσει η δικαιολογία ότι οι υπάλληλοι, τακτικοί και έκτακτοι, είναι  «άχρηστοι», ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται για την δουλειά τους….  Κύριοι διοικούντες, κάνουμε λάθος. Δεν υπάρχουν άχρηστοι υπάλληλοι, υπάρχουν μόνο άχρηστες διοικήσεις. Είναι καθήκον αλλά και υποχρέωση του κάθε υπευθύνου, να μπορέσει να πάρει το καλό κομμάτι από τον εργαζόμενο, να του αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης, να τον κάνει να νοιώσει περήφανος για το έργο που παράγει. Εμείς αντί αυτού, ακολουθήσαμε τον δρόμο της απαξίωσης και της εγκατάλειψης του νησιού, ώστε όταν έλθει η ώρα να αναλάβει ο κολλητός μας εργολάβος, τότε να είναι όλοι χαρούμενοι.  Μάλιστα, για να το κάνουμε και πιο πιστευτό, αφήνουμε το νησί να είναι βρώμικο όλο τον Μάρτη και τον Απρίλη, να φάνε οι πρώτοι τουρίστες και οι επιχειρηματίες το χαστούκι της αρχής της περιόδου μέσα σε βουνά από σκουπίδια και μετά να έλθει ο «σωτήρας» για να βάλει τάξη!

*      Τι γίνεται εντέλει με τις λάμπες; Γιατί αυτό το χάλι; Είναι ποτέ δυνατόν να προσπαθούμε 2 χρόνια και να μην μπορούμε να αγοράσουμε λάμπες; Πόσα λάθη έχουμε κάνει ώστε ο επίτροπος να απορρίπτει κάθε μας αίτημα;

 

Και μέσα σε όλη αυτή την ξεφτίλα, έχουμε και τα γελοία Δελτία Τύπου από τους εργολάβους της τουριστικής προβολής και τα πληρωμένα στελέχη τους.

Έρχεται ο φίλος Κώστας και στέλνει το κατάπτυστο δελτίο τύπου σε εμάς, αναφερόμενος στο πόσο καλό νησί είναι η Μύκονος. Μας παρουσιάζει σαν επιτυχία την φωτογραφία του εξωφύλλου… Δεν διαβάζει άλλη μία φορά το κείμενο να δει τα πόσα λάθη και ανακρίβειες υπάρχουν; Αφού ζούμε στον ίδιο τόπο, είναι ανάγκη να μας παραμυθιάζει; Δεν πάει να δει τι κάνει η Σαντορίνη και τι εντέλει σημαίνει να νοιάζεται κανείς για τον τόπο του και να μην το βλέπει σαν επάγγελμα

 

Ο Δήμαρχος αντί να βγάζει δελτία τύπου, δεν στρώνεται να μελετήσει τα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού στο νησί μας, να προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες λύσεις;

 

Σε λίγες μέρες θα έχουμε Πάσχα. Τόνοι σκουπιδιών θα διακοσμήσουν την ήδη βρώμικη Χώρα, έχοντας σίγουρο ότι με τα υπάρχοντα μυαλά και διαδικασίες θα γίνουμε άλλη μια φορά ξεφτίλα.

 

Δεν πρέπει να μπερδεύονται οι αρμόδιοι και οι άσχετοι σύμβουλοι. Αν η Μύκονος έχει τουρισμό, δεν εξαρτάται από αυτούς. Από αυτούς εξαρτάται μόνο πόσοι τουρίστες φεύγουν απογοητευμένοι για τόσους πολλούς λόγους….

ΔΟΥ ΜΥκόνου. Κλειστή ή ανοικτή;


Οταν η Κοκκινοσκουφίτσα συμπαραστεκόταν στον Κακό Λύκο....

Αρκετοί που με γνωρίζουν λένε ότι σκέπτομαι ανάποδα...

Όμως δεν αντέχω, θα αναρτήσω την άποψη μου σχετικά με την κατάληψη της ΔΟΥ Μυκόνου.

Κάποιοι τύποι λοιπόν απο την βολεμένη Ευρώπη (ΤΡΟΙΚΑ που σημαίνει στα γερμανικά χέρι βοηθείας  άσχετα αν είναι), έρχονται στην Χώρα των Θυμάτων (παλιά ήταν των θαυμάτων) και λένε διάφορα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Είπαν πολλά που είναι καταστροφικά για τον λαουτζίκο αλλά είπαν και λίγες αλήθειες.

Για παράδειγμα μίλησαν για μείωση μη μισθολογικού κόστους. Εμείς εκεί, διαμαρτυρηθήκαμε, να μην μειωθεί το κόστος αυτό. Μας αρέσει να πληρώνουμε λεφτά που δεν καταλήγουν στον εργαζόμενο, που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και που τα καταβροχθίζει το αχόρταγο Δημόσιο.... Δέχονται τώρα οι αισχροί πολιτικοί μας να μειώσουν τον κατώτατο  μισθό, αλλά δεν πειράζουν το μή μισθολογικό κόστος.... Αυτ΄οδεν είναι κοροϊδία;

Μίλησαν για μείωση του Δημοσίου, αλλά σκεφτήκαμε ότι άραγε τι θα κάνει ο Δημόσιος Υπάλληλος αν είναι άνεργος; Ναι τώρα δεν κάνει τίποτε, απλώς προβλήματα, όμως έχει λεφτά (έστω και δανεικά απο τους αισχρούς ευρωπαίους τοκοκγλύφους) να χαλάει και να ζει. Μα καλά, δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτή την Χώρα να πει φωνακτά ότι το Δημόσιο πρέπει πρώτα να αναδιοργανωθεί και στην συνέχεια να καθαριστεί απο τα τόσα τρωκτικά που φωλιάζουν σττα σπλάχνα του;

Βρέθηκε η εύκολη λύση της γρήγορης συνταξιοδότησης ή της εφεδρείας. Ρε παιδιά, ποιός θα τους πληρώνει; Άραγε για τον φορολογούμενο τι διαφορά υπάρχει αν πληρώνει έναν άδικο μισθό ή μία άδικη σύνταξη;

Μίλησαν για απελευθερώσεις  κλειστών επα;γγελμάτων. Εμείς εκεί, στην αντίσταση! Να στηρίξουμε το Κράτος των βολεμένων, των αχρήστων, των δικηγόρων, των ταξιτζήδων με τις 30 άδειες, των ανθρώπων που ζουν απο την πώληση δημοσίων αδειών για τις οποίες δεν πλήρωσαν, των ανθρώπων που ζουν απο την πώληση της υπογραφής τους, απο τα μονοπώλεια και τόσων άλλων παρανοιών που με τον καιρό μαζέψανε οι ανεγκέφαλοι που κυβέρνησαν.

Μέχρι και καταστήματα ανοιξαν στην Μάρνης που πουλάνε τα μαγικά χαρτάκια αδειών ΤΑΞΙ έναντι εκατομυρίων. Χαρτιά που δεν πλήρωσαν για την έκδοση τους παρά ένα χαρτόσημο. Ο δε Πρόεδρος των εκβιαστών, πήγε και έριχνε λάδι στους δρόμους που πέρναγαν τουριστικά λεοφορεία, γεμάτα απο πελάτες κρουαζιέρας! Ναι, αυτοί οι τύποι που δυσφημούν την Χώρα μας είναι αντιστασιακοί!!

Τώρα μιλούν για κλείσιμο κάποιων ΔΟΥ. Εδώ το πρόβλημα είναι σύνθετο.

Αφού δούλεψε το σύστημα της ψηφοθηρίας, διάλεξαν τα μεγαλύτερα νησιά σε ψήφους για να αφήσουν τις ΔΟΥ ανοικτές. Όμως μιλάμε για έσοδα, ΟΧΙ για ψήφους κύριοι ανεγκέφαλοι της Διοίκησης. Μιλάμε για επαγγελματίες όχι για ψηφοφόρους.

Το ίδιο έγινε και με την Περιφέρεια, με την Δικαιοσύνη, με τα νοσοκομεία ακόμη και με τις συγκοινωνίες και με τόσα άλλα.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι δεν σεβονται την Μύκονο, μιας και δεν εξαρτώνται οι βουλευτικές έδρες απο τους ψήφους του νησιού.

Αλλά στην βάση του το μέτρο είναι σωστό.

Οι ΔΟΥ πρέπει με τον καιρό να καταργηθούν. Πρώτα όμως πρέπει να έχει οργανωθεί το Κράτος έτσι, ώστε να μη νχρειάζονται.

ΑΝ θέλουμε να αντισταθούμε, τότε πρέπει να ζητήσουμε άμεσα καλύτερο φορολογικό σύστημα, περισσότερο internet και καλύτερη εφαρμογή του ΤΑXIS.

Οι εποχές που είμασταν στημένοι στις ουρές πρέπει να τελειώσουν, όπως επίσης και οι ηλίθιες υποχρεώσεις που μας θέλουν να πηγαίνουμε στην εφορία για ψήλου πήδημα. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε.

Ένα παράδειγμα γι’ αυτά που γράφω, είναι η φορολογική ενημερότητα, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ή το αντίγραφο ποινικού μητρώου. Θυμάστε παλαιότερα που πηγαίναμε χωρίς λόγο στην Σύρο ενώ τώρα μπορούμε εύκολα και ωραία να τελειώσουμε στο ΚΕΠ;

 

 

Αντίσταση δεν είναι να λέμε όχι σε όλα. Αυτό είναι συντήρηση του συστήματος που μας έφερε στην σημερινή κατάντια. Ξυπνήστε!

Αφού δεν θέμε να είμαστε άλλο ψάρια πρέπει να βγάλουμε τα λέπια απο πάνω μας. ΑΝ θέλουμε να πετάξουμε ψηλά, πρέπει να αγωνιστούμε για νέα φτερά!

 

Αντίσταση είναι να ζητάμε το καλύτερο, το βέλτιστο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εργολάβος αποκομιδής σκουπιδιών στην Μύκονο.


Μπορεί μία ΛΑΘΟΣ ΛΥΣΗ να δώσει ΣΩΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;


Πρόσφατα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει διαγωνισμός σχετικά με την ανάδειξη εργολάβου αποκομιδής απορριμμάτων Μυκόνου.

Σύντομο ιστορικό.

Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιδήμαρχος επι της καθαριότητας έκαναν μία σύντομη περιγραφή του προβλήματος και της αδυναμίας του Δήμου να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Μύκονο.

Πρότειναν στην συνέχεια να βρεθεί εργολάβος να αναλάβει αυτή την δραστηριότητα, για το υπόλοιπο του χρόνου της Δημοτικής αρχής. Είπαν ότι το έργο στοιχίζει 1.000.000 τον χρόνο, και ότι ο Δήμος θα γλυτώσει και χρήματα από την δράση αυτή.

Ακούστηκαν στη συνέχεια οι γνώμες κάποιων συμβούλων όπου υπήρχαν και διαφορετικές τοποθετήσεις, οι οποίες ήταν διαφορετικές σε πολλά σημεία από το κείμενο της απόφασης που φαίνεται ως ομόφωνη.



Τα σχόλια μου σχετικά με αυτό το θέμα είναι τα παρακάτω:

  1. Αφού η διακήρυξη ήταν έτοιμη πρωτύτερα, γιατί δεν δόθηκε στους Συμβούλους για να την μελετήσουν;
  2. Ως πότε οι Σύμβουλοι θα ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν τι ψήφισαν;
  3. Εκτός από τον υπογράφοντα, οι υπόλοιποι σύμβουλοι πώς νοιώθουν για την υποβάθμιση αυτή;
  4. Είναι λογικό προτού κάνουμε τον διαγωνισμό να είχαμε αναθεωρήσει τον κανονισμό καθαριότητας. Γίνεται να έχουμε εργολάβο και να μην έχουμε επικαιροποιημένο κανονισμό καθαριότητας;
  5. Στο Συμβούλιο εγκρίναμε 1.000.000 € τον χρόνο, στην προκήρυξη είναι 1.100.000 €. Τυχαίο;



Το σημείο που θεωρούμε μεμπτό και μελανό είναι το γεγονός ότι ενώ η διακήρυξη ήταν έτοιμη, δεν δόθηκε στους συμβούλους να καταλάβουν για το ΤΙ & ΠΩΣ  συζητούν, αλλά έμειναν σε μία αόριστη και γενική κουβέντα. Μακάρι τουλάχιστον οι συμμετέχοντες στην Οικονομική επιτροπή, (ξέρετε, αυτοί που σύνταξαν τους όρους διακήρυξης) να έχουν περισσότερη τύχη από το Συμβούλιο και να κάνουν μία κάποια ανάγνωση των όρων.

Αυτό δυστυχώς αποτελεί συνήθης πρακτική στα τελευταία συμβούλια. Ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους Συμβούλους με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και όχι με μέρος αυτών.

Το ίδιο έγινε και με τον Σύμβουλο τουρισμού, όπου η διακήρυξη είναι για γέλια και το αποτέλεσμα προδιαγραμμένο, το ίδιο έγινε και με την μελέτη για την ανακύκλωση του ΠΑΚΟΕ, το ίδιο έγινε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Ψηφίζουν οι σύμβουλοι χωρίς να ξέρουν τι και γιατί.

Αυτή η πρακτική μας οδήγησε στην λάθος τακτική να υπερψηφίζει η συμπολίτευση, να καταψηφίζει η αντιπολίτευση αλλά επι της ουσίας, να μην σκέπτεται κανείς, εκτός από τα «εξωτερικά συμβουλοκοράκια» που μας δίνουν την μασημένη τροφή για να περάσει από τα συμβούλια -αφού συμβάλουν και οι εσωτερικοί παπαγάλοι-  και να είναι νομιμοφανείς.

Εύχομαι λοιπόν να τελειώσει αυτή η πρακτική, από τα καινούργια δημοτικά συμβούλια, ειδικά εφόσον συνεχίσω να είμαι και εγώ,  να υπάρχουν στην διάθεση των συμβούλων οι φάκελοι με πλήρη στοιχεία, αντίτυπα όπου χρειάζεται και ενημέρωση. Σε διαφορετική περίπτωση, ανεξαρτήτως του θέματος, καλώ όλους τους σκεπτόμενους Δημοτικούς Συμβούλους να αντισταθούν στην υποβάθμιση του ρόλου τους σε απλές κουκλίτσες που σηκώνουν ή κατεβάζουν το χέρι προχωρώντας στην καταψήφιση οποιουδήποτε θέματος.



Να ‘ναι όμως καλά το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, βρήκαμε έστω και εκ των υστέρων το τι ψηφίσαμε. (Όποιος θέλει όλη την διακήρυξη, http://sites.diavgeia.gov.gr/dimosmykonou/ada/45Ψ1ΩΚΚ-2ΧΣ

Το θέμα της καθαριότητας του νησιού είναι μεγάλης σημασίας.

Η προτεινόμενη λύση ΕΚΤΙΜΩ ότι δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα μας στοιχίσει και πανάκριβα. (οι παρακάτω σκέψεις είναι προσωπικές)

Επί της ουσίας,  είναι λάθος διότι:

  1. Έπρεπε το θέμα των σκουπιδιών να μας απασχολήσει γενικότερα και με την συμμετοχή των πολιτών που ενδιαφέρονται. Έπρεπε να είχαμε κάνει ένα σχέδιο, να έχουμε ορίσει τα προβλήματα, να σχεδιάζαμε τις λύσεις, μέρος από τις οποίες θα μπορούσε να είναι και ο εργολάβος αυτός. Δεν έγινε, αν και είχαμε και τον χρόνο και το ενδιαφέρον των πολιτών. Γίναμε πάλι ξερόλες, αν και όλοι ξέρουμε ότι πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν. Μόνο ένα θαύμα θα μας προστατεύσει από το λάθος αποτέλεσμα. Όμως, αυτό έχουμε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους μας; Αυτό εντέλει είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στο νησί μας;
  2. Δεν γίνεται λοιπόν ο εργολάβος να μην πηγαίνει στους οικισμούς του Πλατύ Γυαλού και του Ορνού, στο Βορεινά  αλλά και σε τόσα άλλα σημεία. Αν εκεί παραμείνουν οι πρέσες, τότε θα πηγαίνει μόνο για τις πρέσες; Τι θα γίνει με την πρέσα του Ορνού; Θα καταργηθεί έστω και αν είναι πρακτική;  Έπρεπε ο εργολάβος να αναλάβει όλα τα απορρίμματα και αν ο Δήμος ήθελε κάποιο κομμάτι, ας αναλάβει με καθαρούς διαγωνισμούς την ανακύκλωση. Αφού δεν έγινε αυτό, τουλάχιστον ας είχαμε ξεκαθαρίσει ρόλους και όχι περιοχές. Δεν γίνεται ο εργολάβος να πηγαίνει σε κάποια μέρη της Μυκόνου και να μην πηγαίνει στα άλλα. Θα γίνει ο χαμός και ως συνήθως δεν θα υπάρχει πουθενά υπεύθυνος.
  3. Αλλά ακόμη και έτσι, τι έργο θα έχει να κάνει τον Χειμώνα; Γιατί τόσα χρήματα πεταμένα; Δεν θα ήταν δυνατόν να μαζεύει τον χειμώνα όλα τα σκουπίδια από το νησί ώστε να μην χρησιμοποιούνται οι υποδομές και το προσωπικό του Δήμου;
  4. Εύχομαι αυτή η «απροσεξία» με την οριοθέτηση περιοχών να μην κρύβει μεθόδευση για αύξηση του έργου, ώστε στο τέλος ο εργολάβος να μαζεύει όλα τα απορρίμματα με διπλάσιο κόστος αφού έτσι και αλλιώς προβλέπεται από τον διαγωνισμό.
  5. Πολλοί γέλασαν με την πρόταση μου για αναπτυξιακή εταιρεία Μυκόνου με στόχο την εργολαβία αυτή. Τώρα όμως έχουμε μία εργολαβία που βγάζει καθαρά τον χρόνο τουλάχιστον 350.000€ και τα χρήματα αυτά απλώς φεύγουν από το νησί… Ναι, κάπου εκεί είναι τα κέρδη, το δε κόστος για τον Δήμο μας είναι 3.000 € περίπου την ημέρα, κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι…
  6. Ο χρόνος πλήρους απασχόλησης του εργολάβου είναι λάθος. Έπρεπε να ξεκινάει με όλο το προσωπικό και τα οχήματα ο εργολάβος την 15η Μαρτίου το αργότερο για να προλάβουμε το Πάσχα. Με τον τρόπο που είναι στημένη η προκήρυξη, ή δεν θα έχουμε καθαριότητα στις αρχές ή θα πληρώσουμε έξτρα…
  7. ΑΝ ο Δήμος ασχολείται με τους υπόγειους κάδους, τότε τι γίνεται με τα απορρίμματα των μαγαζιών που βρίσκονται έξω από τους κάδους; Σύμφωνα με την σύμβαση πρέπει να τα πάρει ο εργολάβος….
  8. Τι γίνεται με την ανακύκλωση στην Χώρα; Ποιος θα αναλάβει αυτό το κομμάτι, μιας και ο εργολάβος όπως προκύπτει από την διακήρυξη δεν έχει τέτοιο καθήκον; Γιατί άραγε μου μυρίζει καινούργιο εργολάβο; Αν εντέλει την κάνει άλλος και χρειάζεται και αυτός 3 αυτοκίνητα δορυφόρους, τότε θα καταλήξουν τα Ματογιάννια  λεωφόρος σκουπιδιάρικων. Μήπως λοιπόν ήταν πιο φρόνιμο να κάνει αυτός ο εργολάβος και την ανακύκλωση και στην Χώρα, με υποχρέωση να μεταφέρει τα προς ανακύκλωση απορρίμματα σε χώρο στο λιμάνι όπου θα υπάρχουν τα κοντέινερ;
  9. Δεν έπρεπε ο διαγωνισμός αυτός να γίνει σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο του Λιμενικού Ταμείου; Πολλά μέτωπα είναι κοινά, γιατί δεν είναι κοινή και η λύση;
  10. Τι σημαίνει συχνότητα αποκομιδής στην Χώρα; Πόσες φορές την ημέρα; Ο κανονισμός καθαριότητας δεν είναι σαφής. Δεν έπρεπε να αναφέρεται ότι το έργο είναι να μην υπάρχουν καθόλου απορρίμματα, έστω και αν χρειαστεί σε ορισμένα σημεία να υπάρχει αποκομιδή συνεχώς ή τρεις φορές την ημέρα; Το αίσχος με τα σκουπίδια έξω από την Πανάχρα αλλά και σε άλλα σημεία πρέπει να μην το ξαναζήσουμε. Δεν υπάρχει ο πρέπον σεβασμός στον πολίτη, ας σεβαστούμε τους Ναούς και τα μνημεία μας τουλάχιστον…
  11. Έπρεπε λοιπόν να υπάρχει δέσμευση ότι ο Δήμος έχει δικαίωμα να ζητήσει καθαριότητα ακόμη και το βράδυ, μιας και η Χώρα τότε είναι ζωντανή και «παράγει».
  12. Για  την καθαριότητα των αυτοκινήτων και των πρεσών γιατί δεν γίνεται συζήτηση; Ξέρετε, έχουμε κακές εμπειρίες…
  13. Πλύσιμο της Χώρας. Χώρα δεν είναι μόνο το ‘παραλιακό μέτωπο’ . Μέσα στα στενά τι γίνεται; Εκεί που αφήνουν τα απορρίμματα διάφορα εστιατόρια και μετά έρχονται οι γάτες; Κάθε πότε θα πλένονται αυτά τα σημεία; Δεν έπρεπε να είναι πιο σαφής η διακήρυξη; Προτείνουμε λοιπόν έστω και τώρα ο εργολάβος να έχει 2 τροχήλατα πιεστικά πετρελαίου, με ζεστό και κρύο νερό, τα οποία θα είναι υποχρεωμένος να τα χρησιμοποιεί καθημερινά για 4 ώρες. Δεν χρειάζεται να παίρνει νερό από τους κρουνούς πυρόσβεσης, αυτό είναι για άλλη χρήση. Αν το σκεφτούμε, με 50 μέτρα λάστιχο, θα έχει πρόσβαση σε δημοτικά κτήρια για να κάνει την δουλειά του. Ακόμη και αν δεν βρίσκει κτήριο οι Μυκονιάτες είναι φιλόξενοι, δεν θα πουν όχι για λίγο νερό για να πλύνουν τον δρόμο που έως τώρα συνήθως τον πλένουν μόνοι τους.
  14. Το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ISO, δεν έπρεπε να μας προβληματίσει σχετικά με το ΤΙ ISO και τι προβλέπει; Ξέρετε, δεν είναι όλα τα ίδια μιας και ο κάτοχος μπορεί να έχει διαφορετικές διαδικασίες…  Ποιος θα το αξιολογήσει όταν έπρεπε από μόνο του να είναι ενότητα;  Άσε που κυκλοφορούν και μαϊμούδες
  15. Το γεγονός ότι περιλαμβάνονται τα καύσιμα, μας οδηγεί απλώς στο να ξαναπληρώνουμε ΦΠΑ. Μιας και το κονδύλι είναι μεγάλο, μπορούσαμε να το χειριστούμε διαφορετικά.
  16.  Δεν υπάρχει δέσμευση για ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση εξοπλισμού σε περίπτωση βλάβης, ούτε για την υποχρέωση εφεδρικού εξοπλισμού ειδικά τον Αύγουστο που συνήθως έρχονται όλα τα προβλήματα...
  17. Είναι λάθος που δεν ασχολείται ο εργολάβος με τα ογκώδη αντικείμενα, ειδικά αν δεν οριστεί τι είναι ογκώδες….
  18. Τα απορρίμματα που προέρχονται από καθαρισμό οδών κλπ κοινόχρηστων χώρων, ποιος θα τα μαζεύει; Διότι, αν είναι να τα μαζεύει ο Δήμος, το είδαμε το έργο, το βλέπουμε και τώρα που εκτός από ένα μικρό κομμάτι του περιφερειακού, όλο το άλλο νησί έχει ακόμη και περυσινές πεταμένες σακούλες ειδικά γύρω από τους κάδους.
  19. Ποιος θα είναι ο συντονιστής από τον Δήμο; Εύχομαι να είναι άλλος από τον υπάλληλο που τώρα ‘συντονίζει’ από  το γραφείο ή το σπίτι του την καθαριότητα, καταντώντας το νησί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο …
  20. Η φροντίδα απορριμμάτων γύρω από τους κάδους – καθαριότητα,  εκτός Χώρας ποιος θα την κάνει;
  21.  Τους κάδους εκτός συμβατικού χώρου, ποιος θα τους πλένει; Δεν έπρεπε ο εργολάβος να αναλάβει συνολικά την υποχρέωση αυτή, ειδικά όταν έχουμε την έως τώρα εμπειρία που ξέρουμε ότι εμείς δεν πλένουμε κάδους εκτός αν βρέξει;
  22. Οι ρήτρες είναι προκλητικά μικρές (500 ή 300 ευρώ την ημέρα). Ας το ξαναδούν.
  23. Μακάρι το σχέδιο καθαριότητας που θα δοθεί από τον Δήμο να προβλέπει την πλήρη εκμετάλλευση των οχημάτων του εργολάβου, μιας και εκτιμώ ότι τον περισσότερο χρόνο ο εργολάβος θα χρησιμοποιεί  τα μισά μηχανήματα αλλά και τα μισά άτομα απ ‘ότι πληρώνεται.
  24.  Η διάρκεια έπρεπε να ήταν για φέτος και το 2013, συγκεκριμένα 1/5/2012 έως 1/11/2013. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε το μισό κόστος, θα μπορούσαμε να δώσουμε παράταση και δεν θα είχαμε δέσμια την νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει τον Αύγουστο 2014.
  25. Πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης. Δεν γίνεται να είναι αυτό μόνο το χαρτί το απαιτούμενο για την πληρωμή του εργολάβου. Έπρεπε να προβλέπεται ένα καλύτερο σύστημα αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια και με συμμετοχή του Δημότη.
  26. Ο Δημότης Μυκόνου πρέπει να έχει προτεραιότητα στην εργασία, αλλά δεν μας λέτε τον τρόπο που θα διασφαλισθεί. Δεν έπρεπε να ορίζεται κάποιος βασικός μισθός που να είναι υποχρεωμένος ο εργολάβος να πληρώσει; Πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα προτιμηθούν Μυκονιάτες; Μήπως έπρεπε να προβλέπεται η απασχόληση σε ωρομίσθια βάση όσων κατοίκων πιθανόν να ενδιαφέρονται;



Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν πολλά ακόμη σχόλια που μπορεί να κάνει κανείς. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι αυτή η καλή ευκαιρία που είχε το νησί μας να καθαρίσει, την χάνουμε λόγω ενός κακοσχεδιασμένου διαγωνισμού αλλά και έλλειψης οράματος. Το θέμα ξέφυγε από τους αιρετούς, δεν ήμασταν ικανοί να θέσουμε πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Μακάρι ο Πολίτης της Μυκόνου να μπορέσει να πιέσει για μία καθαρότερη Μύκονο, σεβόμενος το Δημόσιο χρήμα.



Καλή Χρονιά,

Mykonoss.