Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι γίνεται στο ΧΥΤΑ Μυκόνου;

Οι προβλέψεις δεν βγαίνουν πάντα αληθινές. Αυτό το ξέρουν όλοι όσοι έχουν ακούσει διάφορους απατεώνες μάντεις και προφήτες.
Στην δική μας περίπτωση του ΧΥΤΑ ο κανόνας επιβεβαιώνεται.  Κάποιοι προέβλεπαν ότι ο ΧΥΤΑ θα καλύψει τις ανάγκες του νησιού για τα επόμενα 20 χρόνια. Πόσο λάθος έκαναν.
Εκτιμώ ότι το αργότερο σε 3 χρόνια το κύτταρο του  ΧΥΤΑ θα έχει γεμίσει.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ΜΕ ΤΙ θα έχει γεμίσει.
Μια επίσκεψη στο χώρο θα πείσει και τον πιο καλοπροαίρετο.
Πλαστικά, σίδερα, μπάζα, ξύλα και τόσα άλλα που δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί.
Η έλλειψη ανακύκλωσης γέμισε το κύτταρο με άχρηστα υλικά...
Είναι κρίμα που όλοι μας δεν σταθήκαμε αντάξιοι των καιρών και των συνθηκών.
Είναι κρίμα που κάθε μέρα αποδεικνύουμε οτι δεν έχουμε πολιτισμό, αρχές, αγάπη για τον τόπο μας.
Όποιος πιστεύει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, ας κάνει μία βόλτα στο ΧΥΤΑ να δεί. Το ΧΥΤΑ είναι ο καθρέπτης της οργανωμένης μας κοινωνίας, έτσι όπως κατάντησε.
Πόσο δύσκολο ήταν άραγε να λειτουργήσει η ανακύκλωση κανονικά; Υπάρχει έλλειψη πόρων, σχεδίου ή οράματος;
Βέβαια οι διαδικασίες στο ΧΥΤΑ, εφαρμόζονται σωστά. Κάθε λίγο, απλώνουν χώμα, πολύ χώμα. Τόσο πολύ, που είναι περισσότερο απο τα απορρίμματα. Ποια η λογική, αφού έτσι και αλλιώς δεν εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες;
Κάποια εποχή μάλιστα, δεν ξέρω αν εξακολουθούν, το χώμα το αγόραζαν.
Αλλα ας ξαναγυρίζουμε στο πρόβλημα.
Μετά το ΧΥΤΑ τί κάνουμε;
Ποιο είναι το επόμενο σενάριο για το 2015, όταν ο χώρος θα είναι πλέον γεμάτος και άχρηστος;
Στο blog υπάρχουν κάποιες σκέψεις και προτάσεις. Ίσως δεν είναι οι καλύτερες, αλλά είναι μία αρχή.
Πρέπει όλοι να σκεφτούμε και να δούμε ψύχραιμα το αύριο.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ. ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Χειμερινός τουρισμός στην Μύκονο.

Ορισμός: Χειμερινό τουρισμό Μυκόνου ονομάζουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην δημιουργία τουριστικού ρεύματος κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Συγκεκριμένα μέσω:
  1. Της οργάνωσης ομάδας εργασίας,
  2. της έκδοσης σχετικού εντύπου - οδηγού,
  3. της δημιουργίας εκδηλώσεων,
  4. της επιμήκυνσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων,
  5. της έρευνας αγοράς,
Στόχος: Στόχος μας είναι ο χειμώνας του 2011 να είναι ο πρώτος χειμώνας που η Μύκονος θα έχει τουρίστες και κάποιο πρόγραμμα. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η επιτυχία του στόχου αυτού θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του προορισμού καθώς επίσης και στην βελτίωση της οικιακής οικονομίας των ασθενεστέρων οικονομικά συμπολιτών μας.



 Οργάνωση ομάδας εργασίας.

Η ομάδα αυτή είναι ανοικτή σε όλους. Οι πιθανώς ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν ενδιαφέρον στα σχόλια της ανάρτησης.
Είναι καλό να υπάρχει εκπροσώπηση από όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους επαγγελματιών.

Η ομάδα εργασίας αυτή προτείνεται να αποτελείται από 3μελή εκτελεστική επιτροπή και μέλη. Εκλογές για την ανάδειξη των συμμετεχόντων στην επιτροπή θα γίνουν μετά την πρώτη συνάντηση.

Η αρμοδιότητα που θα έχει η εκτελεστική επιτροπή είναι απλώς να εφαρμόζει τις προτάσεις των μελών και να τις προωθεί στα αρμόδια δημόσια όργανα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Οδηγός έντυπο χειμερινού τουρισμού.

Το έντυπο αυτό θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα δρώμενα στο νησί κατά την χειμερινή περίοδο. Προτείνεται εκτ΄ςο από την έντυπη μορφή να δημιουργήθεί και ιστιοσελίδα.

Στόχος είναι να εκδοθεί το αργότερο έως τον Ιούνιο 2011 και θα αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:

  1.  Γενικές πληροφορίες για το νησί.
  2. Μουσεία και πρόσβαση στη Δήλο.
  3. Ξενοδοχεία και καταλύματα ανοικτά.
  4. Εστιατόρια ανοικτά.
  5. Ημερολόγιο χειμώνα με προγραμματισμένες δράσεις.
Εκδηλώσεις:

Είναι πολλά πράγματα που κάνουμε και ακόμη περισσότερα αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αν σκεφτούμε όλοι μαζί σίγουρα θα βγει ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα. Μερικές πιθανές εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να περιληφθούν στον οδηγό είναι οι παρακάτω:

  •  Εκδηλώσεις 28ης Οκτωβρίου.
  • 15 πανηγύρια από τα υπάρχοντα,
  • 2 νέα πανηγύρια οργανωμένα από τον Δήμο.
  •  Εκδηλώσεις εορτασμού Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων.
  • Παρουσίαση παραδοσιακών καλάντων Αιγαίου
  • Απόκριες, καρναβάλι Μυκόνου και Καθαρά Δευτέρα. 
  • Εργαστήρια ΔΕΠΑΜ.
  • Αναβίωση των ΚΑΖΙΝΟ.
  • Βραδιές ΜΠΙΓΚΟ.
  • Σκάκι, μπριτζ, ακόμη και τάβλι.
  • Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.
  • Πεζοπορίες, περιβαλλοντικές δράσεις.
  • Ενημερώσεις για χόρτα, σαλιγκάρια, μανιτάρια της μυκονιάτικης γης.
  • Επισκέψεις σε παραγωγούς και παραγωγικές μονάδες.
  • Χειμερινή κολύμβηση με παραλίες οργανωμένες για βοριά και νοτιά.
  • Χοιροσφάγια.
  • Καθαρισμοί παραλιών, καταγραφή χλωρίδας, παρατηρήσεις ορνιθολογίας.
  • Συναντήσεις σαμπουνιέρηδων, μαθήματα σαμπούνας.
  • Συναντήσεις ψαλτών.
  • Διάφορα συνέδρια, μελέτες πανεπιστημιακών, πολυτεχνικών και αρχαιολογικών σχολών.
  • Αθλητικές εκδηλώσεις Αιγαίου, μαθητικοί διαγωνισμοί.
  • Ποδήλατο, τηλεκατεύθυνση.
Πακετοποίηση.

Η δράση αυτή έχει σαν σκοπό την παροχή σε μία ειδική τιμή διαφόρων υπηρεσιών, όπως πχ Διαμονή, διατροφή σε εστιατόρια, ενοικίαση αυτοκινήτων, μεταφορικά εισιτήρια, είσοδο σε μουσεία, συμμετοχή σε δραστηριότητες.

Για οικονομία χώρου δεν θα γίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη του θέματος.

Παρακαλούνται οι αναγνώστες του μπλοκ να εκφράσουν την άποψη τους καθώς επίσης και πιθανές διορθώσεις.

Στόχος είναι αρχικά να προταθεί το τελικό κείμενο στο δημοτικό συμβούλιο, αφού συμφωνήσουν 25 πρώτοι δημότες, να καλυφθεί το κόστος των εκδόσεων και της διανομής των εντύπων στις επόμενες εκθέσεις, καθώς επίσης και να ξεκινήσουν οι ομάδες εργασίας.



Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε το νησί μας να ξαναζήσει την εγκατάλειψη του χειμώνα, ούτε το ‘άρμεγμα’ του καλοκαιριού.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ;

Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, λογικό είναι να έχουμε ένα πρότυπο. Ποιό είναι όμως το πρότυπο μίας μυκονιάτικης κατοικίας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων;
Οι προηγούμενες γενιές ζούσαν σε πλήρη αρμονία με την φύση. Υπήρχε μια τέτοια ισοροπία που δεν επιβάρυνε το περιβάλλον. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο καταναλωτισμος, σε συνδυασμό με  την αλλαγή στις συνήθειες μας δημιουργούν εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων καθημερινά.
Στην ανάρτηση αυτή θα προσπαθήουμε να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η πρότυπη κατοικία στο νησί καθώς επίσης και πώς θα μπορούσε να συμβάλει ο Δημος σε αυτό.
Σύμφωνα με τα έως τώρα λεγόμενα, ένα ιδανικό σπίτι εκτός του οικισμού της Χώρας, θα έπρεπε να έχει τα παρακάτω:
1. Κομποστοποιητή. Εδώ είναι ανάγκη να υπάρξει η συμμετοχή του Δήμου στο κόστος αγοράς. Μέσω του κομποστοποιητή θα μπορέσουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε ένα αρκετα μεγάλο όγκο οικιακων απορριμμάτων. Επίσης θα μπορέσουμε να βάλουμε την οικογένεια σττην φιλοσοφία του διαχωρισμού απορριμμάτων. Πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή αυτή, ζητώντας απο τους δημότες να πληρώσουν ένα μικρό ποσοστό απο το κόστος απόκτησης της συσκευής αυτής. Εναλλακτικά θα μπορουσε να γίνει κομποστοποίηση και με απλό τρόπο για τον οποίο θα ακολουθήσει ειδική ανάρτηση.
2. Χώρο διαχωρισμού απορριμάτων. Το γυαλί, το πλαστικό και το χαρτί μπορούν να διαχωριστούν στα σπίτια μας. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν ήδη έτοιμες μεταλλικές κατασκευές καλαίσθητων δοχείων τα οποία θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε στα σπίτια μας. Και σε αυτή την προσπάθεια ο Δημος πρέπει να συμμετέχει στο κόσοτος αγοράς. Το όφελος απο την χρήση είναι τεράστιο, μιας και ο επιτόπου διαχωρισμός θα γίνει πολύ γρήγορα συνήθεια.  Επίσης σε σπίτια που υπάρχει μικρός ογκος κάποιου τύπου ανακυκλώμενου απορρίμματος, δεν θα πηγαίνει χαμένος, αλλά θα παραμένει μέχρι να γίνει μεγαλύτερος ο όγκος αυτός.
3. Μικρή εγκατάσταση ζωικής εκτροφής. Στον χώρο αυτό μπορούμε να έχουμε λίγες κότες, μία - δύο κατσίκες, πιθανόν χοίρο για το καλό του χρόνου. Επίσης τα περιστέρια πρέπει να ξαναγυρίσουν στα χωριά μας. Με τον τρόπο αυτό απλώς κερδίζουμε στην υγειηνή διατροφή, εκπαιδεύουμε τους νέους σε δραστηριότητες που τείνουν να ξεχαστούν και το κυριώτερο, κάνουμε επιτόπου επαναχρησιμοποίηση υπολλειμάτων τροφών, χωρίς να δημιουργούμε απορρίμματα. Τέλος, πετυχαίνουμε την φυσική λύπανση και αναζωογώνηση της γης. Η προηγούμενη γενιά τα εδώ προτεινόμενα τα θεωρούσε αυτονόητα. Εμείς είτε δεν καταλάβαμε, είτε δεν θέλαμε, όμως σπάσαμε την αλυσίδα της ισοροπημένης διαβίωσης.
4. Να δημιουργήσει έναν μικρό χώρο οικιακής καλλιέργειας κηπευτικών, ώστε να έχει κάποια απο τα απαραίτητα λαχανικά του. Ακόμη και η εφαρμογή μικρού θερμοκηπίου πρέπει να εξετασθεί
Ο χώρος ζωικής εκτροφής καθώς και ο χώρος μικρού θερμοκηπίου, θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συμβουλής σε ένα απο τα γεωπονικά πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Όπου χρειάζεται ο Δήμος να συμμετέχει με δαπάνη, μπορεί κάλιστα να βρει χορηγούς. Υπάρχουν υγειείς επιχειρήσεις που θα τους ενδιέφερε μάι τέτοια πρόταση. Εναλλάκτικά θα μπορούσε να γίεν ιμε την συμβολή της ΕΕΑ, φτάνει να υπάρχει διαπραγματευτής, ενόψει της υπογραφής των συμβάσεων διάθεσης.
Τέλος, για λόγους ευρύτερης προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε ο κάθε Μυκονιατης να:
1. Αλλάξει τις λάμπες φωτισμού με άλλες οικονομικότερης λειτουργίας.
2. Να τοποθετήσει αυτοματισμούς σε φώτα που θέλει να είναι ανοικτά όλη την νύκτα.
3. Να τοποθετήσει μία μικρή ανεμογεννήτρια, ικανή να εξυπηρετεί εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν μακρυά καλώδια, αρα και αρκετές απώλειες. (πχ απομακρυσμένο πηγάδι).
4. Να κάνει τις απαραίτητες εργασίες ώστε το χρησιμοποιημένο νερό που είναι καθαρό, να χρησιμοποιείται για πότισμα.
5. Να αρχίσει να μπαίνει στην μελέτη της ενεργειακής ταυτότητας και απόδοσης συσκευών, αλλά και οικιών μιας κια ξεκίνησε η αξιολόγηση αυτή.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η συσκευασία των ειδών που αγοράζουμε. Πρέπει όλοι μαζί να επιλέγουμε είδη τα οποία δεν έχουν μεγάλες και περιτές συσκευασίες. Μπορούν να γίνουν πολλές προσπάθειες, πολλές ενημερώσεις και να έχουμε αντίστοιχα τεράστια αποτελέσματα στην μείωση του όγκου απορριμμάτων.

Εκτός θέματος, αλλά σχετικό με την διατροφή μας και τα μεταλλαγμένα, είναι και ο οδηγός καταναλωτή της GReenpeace στο http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2011/odigos_katanaloton_2011a.pdf.

Τέλος, μέσω των Συλλόγων επαγγελματιών, του Επιμελητηρίου, αλλά και με παρέμβαση του Δήμου πρέπει να γίνουν οι παρακάτω κινήσεις:
1. Πιέσεις στις ετιρείες αναψυκτικών ώστε στην Μύκονο να "εισάγονται" και να διακινούνται μόνο επιστρεφόμενες συσκευασίες. Το κουτάκι αναψυτκικού πρέπει να σταματήσει. Είναι πληγή για το νησί μας.
2. Πίεση στους επαγγελματίες εστιάτορες να χρησιμοποιούν μόνο υάλινη φιάλη νερού ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ. Ναι, υπάρχουν τέτοιες φιάλες, αν επιμείνουμε θα υπάρξουν περισσότερες. Σήμερα υπάρχει η Σουρωτή (απο Κουτσούκο, δεν ξέρω αν την διαθέτει και άλλος στο νησί), καθώς και μία συσκευασία του ΧΥΤΤΟΣ την οποία είχα χρησιμοποιήσει πριν χρόνια. Η μείωση όγκου σκουπιδιών θα είναι τεράστια.
3. Να γίνει ενημέρωση σχετικα με τα συμπληκνωμένα υλικά καθαριότητας, τα οποία δημιουργούν λιγότερα απορρίματα.
4. Να αποφεύγουμε τις συσκευασίες tetrapack μιας και είναι απο τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται.
5. Να προχωρήσουμε σε εισαγωγή καλού χύμα κρασιού, με διάθεση του στα εστιατόρια της Μυκόνου σαν βασικά προτεινόμενο κρασί.

Το θέμα της διαχείρισης χρησιμοποιημένων οικιακών ειδών δεν μας έχει απασχολήσει στην καταχώρηση αυτή, μιας και είναι θέμα από μόνο του. Όμως σίγουρα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον Δημο η πρόταση δημιουργίας εταιρείας επαναχρησιμοποίησης. Μία τέτοια εταιρεία θα μπορούσε να λειτουργήσει απο τους υπάλληλους καθαριότητας, οι οποίοι και να παίρνουν όλα τα έσοδα, σαν πριμ στην δύσκολη δουλειά που κάνουν. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη που θα μπορούσαν να διακινηθούν, όπως παιχνίδια, βιβλία, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, διακοσμητικά, κα. Εμείς πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΥΚΟΝΟΣ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Την 2 και 3 Φεβρουαρίου έγινε ένα συνέδριο σχετικό με τον γαστρονομικό τουρισμό, οργανωμένο απο τον Ηλιότοπο, το οποίο και παρακολούθησα.
Στα πάνελ εκπροσώπησαν την Μύκονο με πολύ αξιόλογες τοποθετήσεις ο κ. Ρουσουνέλος και ο κ. Ριζόπουλος. (El Greco.)
H Μύκονος επίσης έκανε μία παρουσία προσφέροντας στους συμμετέχοντες αμυγδαλωτά, καλαθάκια και Λούζα. Ταυτόχρονα έγινε παρουσία των βιβλίων μαγειρικής των Μυκονιατών συγγραφέων τα οποία και ήταν τα μόνα που παρουσιάστηκαν. Όλη αυτή η προσπάθεια οργανώθηκε από τον Δήμο Μυκόνου και συγκεκριμένα απο τον κ. Ασημομύτη, σε συνεργασία με το γραφείο συμβολής & προβολής Μυκόνου  MTC.

Σίγουρα υπήρχαν πολλά καλά, αλλά όπως συνήθως, δεν έχω σκοπό να αναφερθώ σε αυτά μιας και είναι αυτονόητα.
Μερικές σύντομες παρατηρήσεις που είναι καθαρά προσωπική μου άποψη είναι οι παρακάτω:
  1. Βλέπουμε τόσο γρήγορα το πρόβλημα με τον Καλλικράτη. Συγκεκριμένα, η αιγιαοπελαγίτικη κουζίνα είναι σήμερα χωρίς ενιαία πολιτική και χωρίς συλλογικό όργανο. Η Χίος μόνη της, η Σάμος επίσης, η Σαντορίνη να καπελώνει χωρίς λόγο όλες τις Κυκλάδες, η Κρήτη να ακολουθεί την γνωστή περπατημένη οδό των κρατικών φορέων που έχουν να επιδείξουν μόνο σκάνδαλα οικονομικής κακοδιαχείρισης και καταστροφής των τόσο αξιόλογων προϊόντων της, (πχ λάδι, αρωματικά φυτά, λαχανικά, μέλι, ρακί κα), οι Δωδεκανήσιοι να ετοιμάζονται να ασκήσουν την απρόσμενη εξουσία της Περιφέρειας, η Aegean Cuisine να ψάχνει να βρει την ταυτότητα μεταξύ των αζήτητων, η Ικαρία στο πουθενά κοκ. Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μία κοινή πολιτική; Πόσα πρέπει να πάθουμε ακόμη για να καταλάβουμε ότι όπου μπλέκει το Δημόσιο πεθαίνει η πρωτοβουλία; Υπάρχει κανείς νησιώτης που να νοιώθει ικανοποιημένος με τον τρόπο που οι γνωστοί "ειδικοί" της Δημόσιας Διοίκησης χειρίζονται ή πρόκειται να χειριστούν το θέμα της μεσογειακής διατροφής;
  2. Φίλτατοι Σαντορινιοί, σέβόμαι την άποψη σας, σεβόμαστε αυτά που έχετε κάνει έως σήμερα, όμως προς Θεού, δεν μπορείτε να μονοπωλείτε την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα. Δεν είστε οι μόνοι που τρώγατε όσπρια και ψάρια, δεν είστε οι μόνοι που κάνετε κρασί και που έχετε αμπελώνα, η κάπαρη υπάρχει και σε άλλα νησιά... Υπάρχουν και άλλοι νησιώτες, ίσως με πιο αξιόλογη παρουσία. Μην αφήνετε τις προσπάθειες ενός ξενικού marketing να διαμορφώσουν την άποψη ότι μόνο η Σαντορίνη υπάρχει και τίποτε άλλο.
  3. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι κληρονομιά όλων των νησιωτών. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η διατροφή αυτή δεν είναι μόνο το φαγητό αλλά ο τρόπος ζωής μας, το φως του Αιγαίου, η φτωχή γη, το λίγο νερό, η μοναδική βιοποικιλότητα, ο σεβασμός στην ζωή της πέτρας. Κάθε προσπάθεια μονοπώλησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει, μιας και δεν είναι ούτε αυθεντική ούτε αληθινή. Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι κινείται στο χώρο του γελοίου, μιας και γελοίος είναι αυτός που προσποιείται ότι είναι κάτι που δεν είναι...
Τώρα, ας δούμε το θέμα του δικού μας νησιού της  Μυκόνου.
Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν, τόσα πολλά που χάνονται, τόσα πολλά που γίνονται απο αξιόλογους συμπολίτες μας αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουν την θέση που τους αρμόζει στα δρώμενα του νησιού.
Όλοι ξέρουμε την τόσο μεγάλη κληρονομιά του νησιού μας σχετικα με την διατροφή, τα έθιμα και τις συνήθειες.
Όλοι βλέπουμε πόσο πολύ ξεμακραίνουν μέρα μα την μέρα...
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ξανασκεφτόμαστε Μυκονιάτικα;
  1. Έχουμε χώρο για γεωργικές καλλιέργειες. Έχουμε χώρο για τυροκομικά προϊόντα. Έχουμε χώρο για μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων. Κρίμα που δεν έχουμε το όραμα. Κρίμα που δεν έχουμε τον Σύνεταιρισμό να στηρίξει τέτοιες έρευνες ή προσπάθειες. Κρίμα που δεν είχαμε τον σεβασμό στην παράδοση. Κρίμα που χάσαμε τους τρόπους, τις συνήθειες, ακόμη και τους ευλογημένους σπόρους που μας ερχόντουσαν απο το παρελθόν. Ναι, η δική μας γενιά έχασε την επαφή. Εμείς είμαστε οι ένοχοι, αλλοι με την απάθεια, άλλοι με την αμάθεια. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Μπορούμε να ξαναξεκινήσουμε, φτάνει να έχουμε όραμα, να ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε και τί θέλουμε να κάνουμε.
  2. Είχε γίνει μία ανάρτηση στο Mykonos Zoo σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του νησιού. Φαίνεται καθαρά ότι έχουμε κρίση ταυτότητας, ότι ξεχάσαμε από πού ερχόμαστε και δεν ξέρουμε πού πάμε... Οποιος θέλει να την ξαναδιαβάσει, ας ακολουθήσει το  http://zoomyk.blogspot.com/2011/01/blog-post_09.html. Πολλές αξιόλογες τοποθετήσεις έχουν αναρτηθεί στο http://karvouna.wordpress.com/
  3. Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα της παράδοσης, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σύνεση και προσοχή. Αρχικά αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε, είνα ιμία τράπεζα πληροφοριών. Μία εφαρμογή που ο καθένας να καταθέτει την συνταγή, την συνήθεια, τα λεγόμενα ή ότι άλλο πολύτιμο διαθέτει. Η γνώση της προηγούμενης γενιάς δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εντύπωση μου έχει κάνει ένας γείτονας μου στα Καντούνια που ξέρει όλα τα χόρτα, αμέτρητες ιστορίες, συνταγές για κάθε τι της γης μας. ΑΥτή η γνώση φοβάμαι ότι θα χαθεί, όπως και τόσες άλλες.
  4. Στον χώρο των παραδοσιακών συνταγών πιστεύω ότι δεν πρέπει να επεμβαίνει αυτό που λέμε νεα ελληνική κουζίνα. Είναι έλλειψη σεβασμού, κάτι σαν αν προσπαθούμε να βάλουμε κωλότσεπη στις φουστανέλες. Ας αφήσουμε την παράδοση σωσμένη και μόνη της και να δημιουργήσουμε νέες προσεγγίσεις αλλα μακριά απο την λέξη "παραδοσιακό" ή οτιδήποτε σχετικό.
  5. Τέλος, θα αναφερθώ στην εποχικότητα των προϊόντων και στην ανάγκη συνέχισης της συνήθειας της νηστείας. Δεν έχω τις γνώσεις να κάνω επιστημονική προσέγγιση, ευτυχώς που η χώρα μας έχει λαμπρούς επιστήμονες όπως την Κυρία Αντωνία Τριχοποπούλου αλλα και τόσους άλλους. Απλώς αυτό που λέω είνα ιότι η εποχικότητα πρέπει να γίνε ισεβαστή τόσο στις διατροφικές συνήθειες των σπιτιών μας όσο και στα εστιατόρια. Η νήστεια, είναι συμπηκνωμένη γνώση διατροφής, στενά συνεδεμένη με την Μεσογειακή και Υγειηνή διατροφή. Μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η γνώση όπως και τόσες άλλες. Αναφορικά με την εποχικότητα, όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα, κανείς δεν κάνει κάτι. Πιστεύω ότι αν ρωτήσουμε τους μαθητές του Λυκείου για την εποχή της ντομάτας, λίγοι θα απαντήσουν σωστά... Η Μεσογειακή Διατροφή υπήρξε σαν μάθημα δραστηριότητας, υπήρξαν επίσης και πολύ αξιόλογα βιβλία. Κρίμα που τα σχολεία του νησιού μας ήταν αδιάφορα....
Σίγουρα η διοργάνωση μάις τέτοιας συνεδριακής εκδήλωσης πρέπει να γίνει στόχος γαι το νησί μας, για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και την τόσο μεγάλη κληρονομιά μας.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ.

Η σκέψη αυτή αναφέρεται σε μια εταιρεία που να ανήκει σε όλους τους Μυκονιάτες που θέλουν να συμμετέχουν, και μόνο σε Μυκονιάτες. Θα υπάρχουν δυκλείδες ασφαλείας ώστε να μην καταλήξει ιδιοκτησία λίγων.
Σκοπός κάθε εταιρείας είναι το κέρδος. Ετσι και εδώ, με μόνη διαφορά ότι θα εξειδικευτεί στις ανάγκες που υπάρχουν στο νησί μας.
Η στελέχωση και τα άτομα που θα πρέπει να υπογράφουν για ειδικές αναθέσεις υπάρχουν στο νησί. Τώρα δεν συμμετέχουν πουθενά.

Οδηγήθηκα στην σκέψη αυτή, μελετώντας το πρόβλημα των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης.
Στο πρόβλημα αυτό βλέπουμε πολλά αμάζευτα σκουπίδια, κακή λειτουργία της ανακύκλωσης, κακές συνθήκες εργασίας, κανένα μέτρο προστασίας και  ασφάλειας εργαζομένων, υπερβολικό κόστος, επίδοξους εργολάβους με τεράστια περιθώρια κέρδους, κλπ. Δεν βλέπουμε σκέψη, αγάπη, συμμετοχή. Με τον προτεινόμενο τρόπο όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν.
Το ίδιο γίνεται και με την ανακύκλωση. Κανείς δεν διαπραγματεύεται προς όφελος του νησιού, ενώ όσοι εργολάβοι ασχολούνται, έρχονται μόνο για αρπακτές και μετά εξαφανίζονται. Μεγάλοι τομείς με επικίνδυνα απόβλητα και απορρίμματα ουτε καν μας απασχολούν. (πχ τα νοσοκομειακά, οι μπαταρίες, οι λάμπες, τα ελαστικά απο την χωματερή και τόσα άλλα).
Τέλος, η περιουσία του Δημου βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση. Ο χώρος ΧΑΔΑ ανεξέλεκτος, τα αυτοκίνητα διαλυμένα, τα φωτισιτκά διαλυμένα, οι δρόμοι άθλιοι και τόσα άλλα.


Οι λόγοι για την δημιουργία μίας τέτοιας εταιρείας είναι οι παρακάτω:
  1. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που ο Μυκονιάτης δεν εμπλέκεται. Αποτέλεσμα αυτού διάφοροι εργολάβοι να έρχονται και να ξεζουμίζουν το νησί μας, προσφέροντας ένα μέτριο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές.
  2. Υπάρχουν μυκονιάτες που δεν μπορούν να εργαστούν στις κοινοφελείς υπηρεσίες λόγω έλλειψης μορίων κλπ. Γενικά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ όταν εντέλει γίνονται οι προσλήψεις, δεν είναι απαραίτητες.
  3. Μεγάλοι τζίροι και πολλά κέρδη φεύγουν απο το νησί μας. Έτσι καταλήγουμε να γινόμαστε μία χωματερή σε μία αγορά που άλλοι κερδίζουν.
  4. Ο Μυκονιάτης που προσπαθεί με χίλιους τρόπους να εργαστεί στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, ζει στην ανασφάλεια. Πότε θα βγεί η προκύρηξη, τι γίνεται με τα μόρια κλπ.
  5. Ας γίνουμε ρεαλιστές. Πιστεύει κανείς απο εμάς ότι αν δεν ενδιαφερθούν ιδιώτες και άνθρωποι με μεράκι, θα δωθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα του τόπου μας; Υπάρχει άλλος τρόπος; 
  6. Νοιώθουμε ξένο το δικό μας, το κοινό. Κάποιοι άλλοι είναι υπεύθυνοι, κάποιοι άλλοι παίρνουν τα κέρδη, κάποιοι άλλοι δουλεύουν, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν. Δυστυχώς όλους αυτούς τους άλλους τους πληρώνουμε πολλά και παίρνουμε λίγα, μη πω ελάχιστα. 

Μετοχικό κεφάλαιο, μέτοχοι.
Για να δημιουργηθεί και να επιβιώσει μία τέτοια εταιρεία πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να διασφαλίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  1. Ορισμός μέγιστης συμμετοχής. Δεν πρέπει η εταιρεία αυτή να μετατραπεί σε εταιρεία ιδιοκτησίας των λίγων. Για τον λόγο αυτό οι μετοχές πρέπει να είναι ονομαστικές. Κανείς δεν πρέπει να έχει περισσότερο από 2% των μετοχών.

Αντικείμενο.
Το αντικείμενο της εταιρείας αυτής αρχικά θα είναι το παρακάτω:
  1. Καθαριότητα. Ο βασικός υποψήφιος για όλες τις εργολαβίες καθαριότητας του νησιού.
  2. Ανακύκλωση σε συνεργασία με ειδικές αδειοθετημένες εταιρείες της Αθήνας.
  3. Μικρά τεχνικά έργα.
  4. Ασφαλτοστρώσεις.
  5. Προβολή και διαφήμση.
  6. Δημιουργία πρότυπου φροντιστηρίου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μιας και δεν βλέπω να φιάχνει το επίπεδο στο Λύκειο και το Γυμνάσιο.
  7. Δημιουργία ανωτέρας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.
  8. Υποστήριξη σε μυκονιάτες φοιτητές.
  9. Υποστήριξη των νέων μυκονιατών επαγγελματιών.
Μελλοντικά θα ασχοληθεί με τα παρακάτω:
  1. Ναυτιλιακή εταιρεία Μυκόνου.
  2. Τράπεζα Μυκόνου.
  3. Ότι άλλο προκύψει που θα έχει αναπτυξιακό ενδιαφέρον.
Σαν εταιρεία ιδιωτική, θα είναι απαλλαγμένη από όλες τις παθογένειες του Δημοσίου. Χρειάζεται όμως μία σοβαρή διοίκηση, ένα καλό όραμα, πολύ μεράκι για να έχει αποτέλεσμα.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Πρώτον, κέρδος γαι τους μετόχους.
Δεύτερο και κυριώτερο, συμμετοχή όλων των μυκονιατών, μιας και τα προβλήματα που θα διαχειρίζεται θα είναι πρόβλημα του καθένα μας και όχι μόνο του τάδε αντιδημάρχου.
Τρίτον, τα λεφτά θα μείνουν στο νησί μας. Ναι, πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε έτσι. Δεν είμαι ρατσιστής ούτε εχθρός των μη ντόπιων επιχειρηματιών. Όμως πρέπει να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των υποδομών και των κοινοφελών δράσεων στα χέρια μας.
Πρόταση για την διοίκηση της εταιρείας.
Η εταιρεία θα διοικείται από 3μελή επιτροπή η οποία θα εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από τους μετόχους. 
από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν διευθύνσεις ανάλογα με την δραστηριότητα που θα ασχολείται η εταιρεία.
Άμεσα θα δημιουργηθούν οι παρακάτω διευθύνσεις:
Διεύθυνση καθαριότητας. Αντικείμενο της θα είναι:
  1. Αποκομιδή απορριμάτων και υλικών προς ανακύκλωση.
  2. Καθαριότητα κτηρίων (τράπεζες, αεροδρόμιο, δημοτικά καταστήματα αλλά και καταστήματα, τζάμια και βιτρίνες κλπ).
  3. Καθαριότητα δρόμων, γηπέδων, παραλιών.
Διεύθυνση συντήρησης εγκαταστάσεων.
Το αντικείμενο της θα είναι:
  1. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συντήρηση δημοτικού φωτισμού.
  2. Εγκαταστάσεις και λειτουργία κεντρικού πίνακα συστημάτων συναιγερμού.
  3. Χωματουργικές εργασίες μικρής κλίμακος.
  4. Συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  5. Απολυμάνσεις,
Το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα, πολλά σχόλια, πολλές διορθώσεις.
Το κυριώτερο, σηκώνει άμεση δράση. Δεν είνα ιδύσκολο να μαζευτεί ένα αξιόλογο μετοχικό κεφάλαιο που θα καταστήσει την εταιρεία άξια και ικανή.

Οι καιροί δεν είναι αθώοι. Εϊναι εξαιρετικά πονηροί.
Σύντομα θα δούμε δημοπρασίες για την συλλογή απορριμμάτων, για την διαχείριση του ΧΥΤΑ, για τόσα και τόσα άλλα.
Ο Μυκονιάτης πρέπει να είναι παρών. Άραγε υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος;

ΜΥΚΟΝΟΣ. OUT OF ORDER OR OUT OF CONTROL?

Out of order or out of control?
Ποιο εντέλει είναι  το πρόβλημα στο νησί μας;
Η ανάρτηση αυτή έχει σκοπό να μας προβληματίσει για το πού πάει το νησί με την πορεία που τραβάει, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει.

Τα προβλήματα γνωστά, όπως και οι δικαιολογίες.
Περιβάλλον, υποδομές παιδείας, διαχείριση και διαφάνεια, σεβασμός στον πολίτη,  τουριστικός σχεδιασμός, και τόσα άλλα.

Δυστυχώς όμως αυτό που είναι η κοινή βάση σε όλα τα προβλήματα, είναι η έλλειψη οράματος και σχεδιασμού. Έχουμε όλοι ταμπουρωθεί πίσω από τις επιστολές διαμαρτυρίας που κατά καιρούς στέλνονται στους κρατικούς ανεγκέφαλους υπεύθυνους και μετά… όσα έλθουν και όσα πάνε! Ωχαδελφισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Τα παραδείγματα πολλά και τρανά, όπως:
Θέματα παιδείας.
*      Δεν κάναμε τίποτε για το ΕΠΑΛ. Μία από τα ίδια, αποχή τα Χριστούγεννα κλπ, κλπ. Εγώ προσωπικά υποστήριξα την άμεση λύση των αιθουσών container για τις ανάγκες του ΕΠΑΛ. Δεν έγινε, εύχομαι να βρεθεί άλλη καλύτερη λύση, αλλά δεν το βλέπω. Είναι όμως τεράστιο λάθος να ταλαιπωρούμε έτσι τους μαθητές και να μην τους δίνουμε τα απαραίτητα εφόδια σε ανθρώπινες συνθήκες. Πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.
*      Στεγαστικό Λυκείου. Όλοι ξέρουμε ότι δεν χωράει το Λύκειο φέτος. Κανείς μας δεν κάνει τίποτε. Γιατί;
*      Στεγαστικό Γυμνασίου. Είναι ανάγκη να ξεκινήσει η σχολική χρονιά για να εντοπιστεί το πρόβλημα της στέγασης στο Γυμνάσιο; Ποιος ειλικρινά πιστεύει ότι η σκέψη –ευχή δημιουργίας  Γυμνασίου στην Ανω Μερά είναι μια ικανή δικαιολογία για  την σημερινή απραξία;
*      Καλλικράτης και νηπιαγωγεία. Μία απλή επιστολή είναι αρκετή για την άστοχη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση των νηπιαγωγείων και την κατάργηση θέσεων στην Μύκονο;  Ο παιδικός σταθμός στα νέα κτήρια στην Φτελιά πότε θα λειτουργήσει; Έγινε με σχεδιασμό κρατικό, προχωρούν οι  απαραίτητες άδειες; Τέλος πάντων υπάρχει λόγος να είναι κλειστός τόσο καιρό ενώ είναι έτοιμος και ο ίδιο ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα παραδοθεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο;
*      Πεζοδρόμια και ασφάλεια μαθητών. Απλή συνέχεια του τίποτε. Άραγε πρέπει να έχουμε ατύχημα για να σοβαρευτούμε και να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο, την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολικά κτήρια;
*      Κλειστό γυμναστήριο. Μία από τα ίδια, άλλη μία φορά. Πάλι τα παιδιά θα προπονούνται στο τσιμέντο, στο κρύο, χωρίς αποδυτήρια και τουαλέτες. Γιατί τέτοια τιμωρία; Τι φταίει ο μικρός Μυκονιάτης να τιμωρείται τόσο σκληρά;
*      Στέγαση και σίτιση εκπαιδευτικών. Ναι, ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για φθηνές και αξιοπρεπείς λύσεις για όλους αυτούς τους χαμηλόμισθους υπάλληλους, ώστε η διαβίωση στην Μύκονο να είναι  εφικτή.
  • Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία οργανωμένη διαμαρτυρία για την κατάργηση θέσεων καθηγητών ξένων γλωσσών; Σε πιό άλλο μέρος της Ελλάδας οι ξένες γλώσσες είναι τόσο απαραίτητες; Αλλά και σε πιό αλλο μέρος της Ελλάδας έγινε τόσο συστηματική δουλειά σε κάποιες ξένες γλώσσες, με ενισχυτική και εθελοντική διδασκαλία; Πόσα παιδιά μας πήραν πιστοποιήσεις, πόσα παιδιά μας έγιναν αριστούχοι σε κάποιες ξένες γλώσσες και τώρα τις χρησιμοποιούν στην ακαδημαϊκη τους πορεία; Γιατί να δεχθούμε λοιπόν την κατάργηση των επιπλέον ξένων γλωσσών;  Και, έστω τελικά ότι έπρεπε, μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο στο Γρυπάρειο να προσλάβουμε καθηγητές ειδικών ξένων γλωσσών για τα παιδιά που επιθυμούν ειδική γνώση; Δεν είναι πιο απαραίτητο απο την τόσο κοστοβόρα μουσική παιδεία; Μήπως και το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο; (λιγότερο απο το 1/3 με 5 φορές περισσότερους μαθητές)...

Περιβάλλον.
Κανένα σχέδιο για την ανακύκλωση, μόνο διάφοροι γυρολόγοι εργολάβοι που με παχιά λόγια προσφέρουν ένα ελάχιστο έργο.
Υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, αγχωμένος και φιλότιμος αντιδήμαρχος που όμως δεν έχει μέσα και το τελικό αποτέλεσμα είναι μηδαμινό, αναρχία σε ότι αφορά καθαριότητα και τάξη. Δημοτικοί υπάλληλοι που έχον δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο εξουσίας πίσω από βαρύγδουπους τίτλους και αντί να προσφέρουν έστω και κάτι ελάχιστο, αφαιμάζουν το ήδη ασθενές σύστημα.
Από την άλλη εποχιακοί υπάλληλοι που με μόνο όπλο το φιλότιμο προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από την χαμένη τιμή του Δήμου μας και την ανύπαρκτη καθαριότητα του νησιού μας.
Το χειρότερο, δημότες που νοιώθουν παραμελημένοι. Δημότες που ενοχλούνται από την σκουπιδοαναρχία του νησιού, που όλη αυτή η κατάσταση τους οδήγησε στην απέναντι μεριά της αγανάκτησης, της αδιαφορίας, της μη συμμετοχής. Αποτύχαμε στο να εμπνεύσουμε τον δημότη, στο να τον κάνουμε ενεργό και συμμέτοχο στην προσπάθεια για μία καθαρότερη Μύκονο.
Η κατάσταση στο ΧΑΔΑ και στον ΧΥΤΑ είναι απερίγραπτη. Απλοί κανόνες, λίγη θέληση, κάποιο σοβαρό όραμα θα μπορούσαν να είχαν δώσει λύση στο μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων χωρίς χρηματικό κόστος. Αντί αυτού προτιμήσαμε τον δρόμο των έργων που δεν θα γίνουν, των προϋπολογισμών που δεν θα εφαρμοστούν, των μερικών λύσεων χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Μερεμέτια, αρπακτές εργολάβων και το νησί καταστρέφεται μέρα με την μέρα. Απλά πράγματα δεν γίνονται. Ανακύκλωση μπαταριών, λύση για τα στερεά απόβλητα, λευκές οικιακές συσκευές, και τόσα άλλα. Γιατί άραγε τα απλά να είναι αδύνατα;

Σεβασμός στον Πολίτη.
Όχι δυστυχώς δεν υπάρχει σεβασμός για τον Μυκονιάτη ούτε για τον τουρίστα του νησιού μας και αποδεικνύεται συνεχώς.
*      Θέλεις τα σκουπίδια, θέλεις τα πεζοδρόμια, θέλεις οι κάθε φύσης υποδομές, θέλεις τα χαλασμένα φωτιστικά και οι καμένες λάμπες, θέλεις οι ασφαλτοστρώσεις που πέφτουν όπου γουστάρουν ορισμένοι, όπου και να το δούμε, ο σεβασμός είναι ανύπαρκτος.
*      Υπάρχει το ανέκδοτο με τον Βόρειο και Νότιο άξονα με τις ασφαλτοστρώσεις που πρόκειται να γίνουν, με κονδύλια του βόρειου που καταλήγουν σε αυλές του νότου, με δρόμους έξω από τα σπίτια των επωνύμων. Αλήθεια, ποιος εντέλει θεωρεί όλους εμάς τους κατοίκους των Καντουνιών ηλίθιους; Γιατί τόσο καιρό δεν πέφτει η άσφαλτος που έχει προγραμματιστεί; Τι χαζές δικαιολογίες είναι αυτές που λέγονται; Υπάρχει κάποιος σοβαρός από τους εμπλεκόμενους να πάρει θέση;
*      Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν αυτοί οι δημότες που μάζεψαν υπογραφές για τα αιτήματα τους; Τι δικαιολογία ήταν αυτή που επικαλέσθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ; Γιατί να χάνουμε την σοβαρότητα μας για απλά θέματα; Αντί να ευχαριστήσουμε αυτή την ενεργή ομάδα πολιτών, την χειριζόμαστε έτσι; Πού είναι ο σεβασμός και η λογική;

Διαχείριση και διαφάνεια.
Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που δεν σηκώνει πολλές αναφορές.
Όμως δεν μπορεί κανείς παρά να μην ανησυχεί για τα παρακάτω:
*      Ούτε ένας διαγωνισμός, μόνο απευθείας αναθέσεις, πάντα σε ίδια πρόσωπα με τα ίδια ποσά ώστε να περνούν από τον επόπτη. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει ένας προγραμματισμός και οι ανάλογοι διαγωνισμοί; Γιατί να είμαστε και εμείς μέρος του προβλήματος κακοδιαχείρισης της Χώρας μας ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε μέρος της λύσης;
*      Σε ορισμένα θέματα, άσχετα αν δεν το θέλουν, πρέπει να ισχύσει η λογική του ενός σοβαρού προμηθευτή και η αξιολόγηση των λειτουργιών. Πχ, δεν γίνεται να έχει το κάθε γραφείο το δικό του λειτουργικό πρόγραμμα,  να μην υπάρχει εν ισχύ δίκτυο σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, να έχει ο καθένας διαφορετικό εκτυπωτή, διαφορετικό σέρβις, διαφορετικά αναλώσιμα. Το σενάριο αυτό θυμίζει ΒΑΒΕΛ. Το ίδιο ισχύει και με τα τηλεφωνικά κέντρα. Κάθε υπηρεσία άλλο κέντρο, άλλο ΦΑΞ, πανικός στα τηλέφωνα, κλείσε και ξαναπάρε, λες και είμαστε στην εποχή που ο ΟΤΕ ήταν στο κτήριο Μαύρου. Άλλαξαν τα πράγματα, άλλαξαν οι τεχνολογίες, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο κέντρα που δεν συνεργάζονται στο κτήριο Βαϊνοβιτς, η τεχνική υπηρεσία να επικοινωνεί με εξωτερικό τηλέφωνο με το πρωτόκολλο και τόσα άλλα περίεργα. Δεν σκέπτεται κανείς τις χαμένες εργατοώρες; Τον ταλαίπωρο πολίτη που συνέχεια έχει την απάντηση «κλείσε και ξαναπάρε σε άλλο αριθμό»…
*      Θέματα προϋπολογισμού και απολογισμών. Αντέχει κριτική και ποιος θα απαντήσει; Πάντως οι σύμβουλοι που τους συντάσσουν σίγουρα μας έχουν περάσει για ανίδεους…

Τουριστικός σχεδιασμός.
Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχω εκφράσει την άποψη μου πάνω σε διάφορα τουριστικά θέματα.
Είναι πολλά που ενοχλούν και περνούν απαρατήρητα.
Ο τρόπος προβολής, τα έντυπα, το σήμα του νησιού, οι υποδομές μας, το ανύπαρκτο γραφείο τύπου, και τόσα άλλα.
Η καθαριότητα και τα πεζοδρόμια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του προϊόντος και δεν κάνουμε τίποτε σοβαρό για την λύση τους.
Μας αρέσει να ακούμε γλυκά παραμύθια για αυξήσεις των τουριστών (κατάντησαν transit)  ή για βραβεύσεις από άγνωστους γνωστούς. Εθελοτυφλούμε και είμαστε όλοι υπεύθυνοι.
Το ανέκδοτο με την τουριστική επιτροπή στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος, αλλά δεν έχει συνεδριάσει ακόμη με ενοχλεί τόσο πολύ… Γιατί τέτοια κατάντια; Αυτό δεν έχει γίνει σε κανένα τουριστικό Δήμο της Ελλάδας. Άραγε το αίσθημα ευθύνης πρέπει να με οδηγήσει σε παραίτηση ή παραμονή και αναμονή μπας και κάποτε ξεκινήσει το έργο της;


Τι δεν έχουμε εντέλει;
Γιατί αυτές οι παλινωδίες;

Αυτό που προσωπικά εντοπίζω είναι η έλλειψη οράματος και η έλλειψη ηγεσίας ικανής να εμπνεύσει και να παρακινήσει τον Δημότη. Δεν ξέρω πώς εννοούμε τον όρο ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΥΚΟΝΟΣ, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που βιώνουμε.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχουν διαδικασίες, δεν υπάρχουν οράματα.
Το χειρότερο, δεν ακούγεται ο πολίτης και η πρόταση του. Είμαστε όλοι ξερόλες, και αν κάτι δεν ξέρουμε ρωτάμε τους εξωτερικούς πληρωμένους συμβούλους, δίνοντας τους όμως εξαρχής την απάντηση που θέλουμε να ακούσουμε.
Είναι καιρός αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε. Είναι πάνω απ’ όλα εύκολο.
Μην καταντήσουμε αλκοολικοί της εξουσίας στον μικρόκοσμο μας, καταστρέφοντας παράλληλα το νησί και την κληρονομιά του.

mykonoss

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΕΙΑ

Κοινή παρουσίαση των υποψηφίων Δημάρχων για θέματα παιδείας.
Συγχαρητήρια για την ποιότητα της συνομιλίας.
Ναι, είναι δείγμα πολιτισμού και Δημοκρατίας. Νοιώθω όμορφα που ήμουν μάρτυρας αυτής της εκδήλωσης. Μακάρι να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις και μετά τις εκλογές με δυνατότητα να εκφράζουν την άποψη τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Ήθελα να σταθώ όμως στην τοποθέτηση της Κυρίας Νάζου, Υποψηφίας Δημάρχου με τον συνδυασμό της ΚΕΠΟΜ.
Σωστή, με πολλά θετικά στοιχεία, αλλά δυστυχώς με ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην πιθανότητα δημιουργίας Σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.
Πιστεύω ότι είναι λάθος η απόρριψη μίας τέτοιας πρότασης για τους παρακάτω λόγους:
  1. Μας είπε η Κυρία Νάζου ότι είναι πρόθεση του Υπουργείου να μην ανοίγουν νέα τμήματα και να μαζευτούν τα παλιά που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτό είναι πρόβλημα του Υπουργείου και των εκάστοτε Υπουργών Παιδείας, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού. Δεν μας νοιάζει αν άνοιξαν σχολές αλλού, μας νοιάζει που εμείς δεν έχουμε Σχολή στην Μύκονο.
  2. Ξέχασε η Κυρία Νάζου ότι τουλάχιστον 300 Μυκονιάτες έχουν σπουδάσει σε τέτοιες Σχολές είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Επίσης ξέχασε ότι κάθε χρόνο 10 με 15 νέα Μυκονιατόπουλα σπουδάζουν σε αυτό το αντικείμενο, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.
  3. Αγνόησε η Κυρία Νάζου την σημαντική συνεισφορά στον κοινωνικό ιστό του τόπου που έχει η παρουσία της φοιτητικής κοινότητας. Όχι μόνο με οικονομικά οφέλη, αλλά το κυριότερο σαν ένα μοχλό ανάπτυξης της κουλτούρας του τόπου. Με απλά λόγια, πόσο πιο ωραίο θα ήταν το νησί μας αν είχαμε και 10 ακαδημαϊκούς και 200 φοιτητές τουριστικών επαγγελμάτων τον χειμώνα. Πόσα διαφορετικά ενδιαφέροντα, πόσες εκδηλώσεις, τι ανατροπή στην νοοτροπία του καφενείου και του άσκοπου ξενυχτιού.
  4. Ίσως κακώς έχει μπερδέψει το Τμήμα Τουρισμού με αυτό των Τουριστικών Επαγγελμάτων. Εμείς δεν θέλουμε άλλους θεωρητικούς του τουρισμού, θέλουμε φυτώριο στελεχών και έρευνας του τουριστικού προϊόντος που είναι η κύρια δραστηριότητα του τόπου μας. ΜΕ την ίδια λογική τι γυρεύει το Πανεπιστήμιο στην Χίο; Τι δουλειά έχει ο βιομηχανικός σχεδιασμός με 600 φοιτητές στην Σύρο; Τι δουλειά έχουν οι τόσες σχολές σε ξεχασμένους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας;
  5. Μίλησε για ΕΠΑΛ τουριστικών επαγγελμάτων. Μα μήπως οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια δεν είναι κοινά με μία Σχολή τουριστικών επαγγελμάτων; Ή μήπως φαντάστηκε ΕΠΑΛ χωρίς εργαστήρια; Διότι Τουριστικά επαγγέλματα χωρίς εργαστήρια είναι αυτοκίνητο χωρίς ρόδες…
  6. Την ανάγκη για νέα στελέχη στην τουριστική βιομηχανία της Μυκόνου δεν την γνωρίζει;
  7. Την ανάγκη μίας πιο επιστημονικής προσέγγισης που είναι εφικτή μόνο με την παρουσία ικανών φοιτητών και ακαδημαϊκών γιατί την αγνοεί; (Μέτρηση ικανοποίησης, πιθανότητες συνεργιών, ανάπτυξη νέων αγορών, προβολή, καινοτομία, έρευνα, και τόσα άλλα που έχουμε ανάγκη…)
  8. Ένας πυρήνας αξιόλογων φοιτητών και ακαδημαϊκών μπορεί να είναι η μόνη εγγύηση λειτουργίας ενός  αξιόλογου site ενός internet που να είναι εφόδιο, εργαλείο και πηγή εσόδων για το νησί μας. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που είναι σήμερα πραγματικά «έξυπνες πόλεις».
  9. Πληρώνουμε Κυριά Νάζου, ναι πληρώνουμε. Είτε σε φόρους άμεσους και έμμεσους, είτε σε δίδακτρα για τα παιδιά μας. Ας σταματήσει η αιμορραγία αυτή.
  10. Πολλές σχολές του εξωτερικού εκπαιδεύουν τους φοιτητές σε πρότυπα που δεν έχουν σχέση με την Μυκονιάτικη πραγματικότητα και τις ανάγκες του νησιού. Μόνο μία Σχολή στην Μύκονο θα μπορούσε να δώσει χρήσιμες γνώσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του τόπου μας.
Με λίγα λόγια, εγώ προσωπικά αδιαφορώ για το τι θα μπορούσε να σκεφτεί ο κάθε Υπουργός Παιδείας, είναι πολύ λίγοι για να καθορίσουν τις ανάγκες του νησιού μας.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση που αφορά και τους 4 ομιλητές.
Παιδεία δεν είναι μόνο τα κτήρια.
Υπάρχουν προγράμματα του Υπουργείου που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στο νησί μας.
Υπάρχει εθελοντισμός, υπάρχει περιβαλλοντική εκπαίδευση, υπάρχουν κοινωνικές δραστηριότητες. Γιατί αυτή η σιγή; Μήπως είναι άγνοια;
Το σημαντικότερο, ΠΑΙΔΕΙΑ είναι ο εκπαιδευτικός. Κανείς δεν μας είπε τι  σκέφτεται για τις συνθήκες εργασίας του εκπαιδευτικού στην Μύκονο. Ζούμε το παράλογο να έχουμε έναν εκπαιδευτικό με αμοιβές 300 € τον μήνα, να διδάσκει ακόμη και σε μαθήματα δέσμης, και να περιμένουμε να έχει απόδοση. Όχι φίλοι μου δεν γίνεται έτσι.
Πρέπει να έλθουν στην Μύκονο φωτισμένοι εκπαιδευτικοί, που να έχουν την όρεξη να προσφέρουν. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τον Δήμο, με την διασφάλιση συνθηκών ικανών ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν με αξιοπρέπεια και να αφοσιωθούν στο αντικείμενο τους, την εκπαίδευση των παιδιών μας. Οι τσαρλατάνοι που ασχολούνται με την παιδεία και την παραπαιδεία δεν έχουν χώρο στο νησί. Πρέπει να μείνουν μόνο οι αξιόλογοι. Άνθρωποι που θα μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές και να τους οδηγήσουν στον απέραντο κόσμο της γνώσης.
Τέτοιοι εκπαιδευτικοί σήμερα που επικρατεί παντού το απόλυτο σκοτάδι,  είναι το φωτεινό παράδειγμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Όποιος και να βγει λοιπόν από τις εκλογές, πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα και μετά με οτιδήποτε άλλο.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το φιλόξενο Mykonos zoo, που για μία ακόμη φορά αναρτά τις απόψεις μου, όπως κάνει πάντοτε..
Ευχαριστώ για την προσοχή σας,
Λευτέρης Σικινιώτης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΥΚΟΝΟΣ ΖΟΟ

Αγαπητοί φίλοι του Mykonos Zoo,
Κουκιά είναι τα άψητα
Κουκιά και τα ψημένα
Κάλλιο τα λόγια τ’ άπωτα
Παρα τα ειπωμένα.

Έτσι και εγώ δεν σας κρύβω ότι νοιώθω την ανάγκη να σας εξηγήσω για τους λόγους που με οδήγησαν να είμαι υποψήφιος στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές.
Θέλω να ευχαριστήσω το Mykonos Zoo που πάντα αποδεικνύει πόσο φιλόξενο είναι και πόσο πολύ αγαπάει το νησί, έστω και με τον δικό του τρόπο που πολλοί δεν καταλαβαίνουν.
Για όσους δεν με ξέρετε, με λένε Λευτέρη Σικινιώτη. Είμαι Μυκονιάτης και έχω ένα εστιατόριο στον Ορνό.
Στο blog αυτό έχω κατά καιρούς αναφέρει τις σκέψεις μου, συνήθως με το ψευδώνυμο mykonoss. Επίσης, άσχετα με την θέση που τώρα σας παρουσιάζω, έχω δημιουργήσει μαζί με την σύζυγο μου την ΜΚΟ ΘΕΛΗΣΗ ΜΥΚΟΝΟΥ.
Δεν θα αναφερθώ στο βιογραφικό μου, έτσι και αλλιώς τις τελευταίες μέρες ο Μυκονιάτης βομβαρδίζεται από βιογραφικά. Όμως στην ζωή μου έως τώρα μπορώ να πω ότι έχω δουλέψει πολύ και πάντα τίμια, έχω ασχοληθεί με τον τουρισμό, το marketing, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.
Πολλές φορές από τον χώρο αυτό έχουμε κρίνει και έχουμε κατακρίνει τους συμμετέχοντες στον συνδυασμό του Μέγα.  Να ξέρετε ότι είμαι και εγώ μαζί σας και θα είμαι ο πρώτος που θα καταδικάσει τους ένοχους για κακοδιαχείριση στον Δήμο.
Όμως, έχω μπερδευτεί. Ναι, αλήθεια σας λέω, αν ξεφύγουμε από το πολιτικό πάθος, θα δυσκολευτούμε να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι και οι πραγματικοί ένοχοι και όχι κάποιοι άλλοι που τώρα είναι κατήγοροι. Ίσως απλώς γινόμαστε πιόνια ενός αποπροσανατολισμού που όπως είναι φυσικό, θα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
Αλλά αγαπητοί bloggers, εντέλει ποιο είναι το πραγματικό μας πρόβλημα; Να βρεθούν οι κλέφτες του ποσού των 900.000 €, ή να αποφασίσουμε ποιος θα διαχειριστεί σωστά τα 30.000.000 € που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου;
Δεν έπρεπε να χαλάμε τον χρόνο μας σε τέτοια θέματα διότι πιστεύω ότι απλώς είναι ένας ατέρμονος  βρόγχος (loop) που μας αποπροσανατολίζει όλους μας. Βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος, σε μία ιστορία που έχει ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ και είναι ελάχιστη μπροστά στα προβλήματα του τόπου αλλά και στα συμφέροντα που υπάρχουν.
Δεν θα μπω στο παιχνίδι του κυνηγιού των μαγισσών. Ποιος είναι ένοχος, ποιος είναι πιο ένοχος, ποιος δεν είναι καθόλου ένοχος μιας που δεν πάταγε στον Δήμο, πόσα χρόνια ένοχος θα μπορούσε να είναι ο καθένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές, ποιος ήξερε και πόσο καιρό και τόσα άλλα… Τραβάω μία γραμμή, τα σβήνω από το μυαλό μου, ξέρετε την άποψη μου άλλωστε, την έχω εκφράσει στο παρελθόν δεν την αλλάζω, τιμώ τις θέσεις μου που βασίζονται στην διαφάνεια και μόνο..
Άραγε ποια αξία είναι μεγαλύτερη; Τα 800.000 € ή τα παιδιά μας που δεν αποκτούν επαρκείς γνώσεις μέσα από τα ακατάλληλα σχολεία;
Μήπως τα 800.000 € είναι σημαντικότερα από το περιβάλλον που έχει βιαστεί σε ένα νησί που κατοικείται από 10.000 αδιάφορους; (επι συνόλου 11.000 κατοίκων)
Για σκεφτείτε τα προβλήματα στο κανονικό τους μέγεθος… Το θέμα μας είναι ηθικό, η κλοπή δεν μετριέται με ποσά, οι αξίες μας ισοπεδώνονται. 

Πολλοί φίλοι μου διερωτούνται γιατί και εγώ μαζί με κάποιους που κατηγορούνται στα πηγαδάκια.
Η θέση μου είναι απλή και τίμια.
Πρώτον, δεν πιστεύω τα πηγαδάκια, δεν μου αρέσουν οι τύποι που απλώς έχουν λόγια και όχι έργα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει και να εκφράζει γνώμη, αλλά ας ακούσουμε και τις άλλες απόψεις. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΟΗΘΟΎΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;
Με νοιάζει όμως το αύριο. Πονάω γι’ αυτό που βλέπω και ζώ.
Πονάω σαν Μυκονιάτης γιατί βλέπω μία Μύκονο με λάθος  αναπτυξιακό πρότυπο, με κουρασμένο τουριστικό προϊόν, με τάσεις για υποβάθμιση (χορεύτριες, σεξοτουρισμός, προκλητικές αφίσες), κακή αισθητική, θόρυβο, βαβούρα, γενικά μία Μύκονος που δεν αρέσει σε κανέναν από εμάς.
Πονάω σαν γονιός διότι βλέπω μία νεολαία με λάθος πρότυπα, με σπορ τα σφηνάκια από τα 14, με μόνη εξέλιξη αυτή των κινητών τους, μακριά από προσπάθεια μάθησης, γνώσης, αγώνα, διεκδίκησης, προβληματισμού, βελτίωσης.
Πονάω για την Παιδεία. Πιστεύω ότι έπρεπε να είναι πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. Είναι αδιανόητο η Μύκονος να μην μπορεί να έχει έναν επιτυχόντα σε Ιατρική Σχολή ή κάπου με υψηλές βάσεις. Είναι αδιανόητο να στοιβάζονται τα παιδιά μας σε ακατάλληλες αίθουσες με μόνη προσμονή το διάλειμμα. Ακόμη δεν κατάλαβα γιατί το Ψηφιακό Σχολείο δεν είναι στην Μύκονο ή η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Κοζάνης γιατί δεν είναι στην Ανω Μερά.

Πονάω για την Υγεία, για την Τρίτη ηλικία για τόσα άλλα θέματα που όλοι μας τα νοιώθουμε και όλους μας προβληματίζουν. Παρακαλούμε όλοι να μην αρρωστήσουμε αλλά αν κάτι πάθουμε, μακάρι να είναι καλοκαίρι ώστε να έχουμε γιατρούς και καράβια…

Ο λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα διερωτηθεί, ‘ καλά, γιατί λοιπόν είσαι με τον Μέγα; Αυτός δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτά που θέλεις να αλλάξεις;’
 Η απάντηση μου είναι απλή. Δεν είναι αυτός. Ο Μέγας, θα δοκιμαστεί πρώτη φορά σαν εκλεγμένος Δήμαρχος. Εύχομαι και πιστεύω ότι  είναι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ που θα προσπαθήσει περισσότερο αλλά και που εκφράζει την Αλλαγή του κατεστημένου που ζούμε τα τελευταία χρόνια. 
Μαζί με τον νέο Δήμαρχο, πρέπει να είμαστε όλοι. Όχι μόνο σαν υποστηρικτές αλλά και σαν καλόβουλοι κριτές ώστε να μην γίνουν άλλα λάθη.
Βέβαια,  όπως είναι σύνηθες την προεκλογική περίοδο, ζητάω την στήριξη σας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που ζητάω από εσάς. Ζητάω τα ανοίξετε τα μάτια σας, να δείτε τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση. Μακάρι ο καθένας από εμάς να αποφασίσει μετά από σκέψη και όχι από αντίδραση, πάθος, ή μίσος. Βλέπετε, αποφασίζουμε για το νησί μας για τα επόμενα τρία περίπου χρόνια!
Με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε κάθε ερώτηση ή διαφορετική άποψη. mykonoss@yahoo.com.
Θα τελειώσω την τοποθέτηση αυτή με ένα ανέκδοτο, έτσι για να ελαφρύνουμε το κλίμα και να προβληματιστούμε….

Κάποτε τα ζώα της ζούγκλας αποφάσισαν να κάνουν τουαλέτες για να σταματήσει επιτέλους η αναρχία στην ζούγκλα και να έχουν καλύτερο περιβάλλον.
Λίγες μέρες μετά πέρασε το λιοντάρι από τις τουαλέτες και βλέπει έκπληκτος την μαϊμού να μην τις χρησιμοποιεί, αλλά να κάνει την ανάγκη της 20 μέτρα παρακάτω.
-          Μαϊμού τι κάνεις εκεί;
-          Ε, Βασιλιά μου, ξέρεις…
-          Τι τα μασας ρε, γιατί δεν πάς και συ στην τουαλέτα που είναι τόσο κοντά;
-          Ε να, ξέρεις, την άλλη φορά που είχα πάει, ήταν και ο ελέφαντας εκεί…
-          Και λοιπόν τι έγινε που ήταν ο ελέφαντας; Μήπως μύριζε;
-          Όχι, δεν είναι αυτό, να μόλις είχα τελειώσει και αυτός έβγαλε το κεφάλι του δειλά δειλά και με ρώτησε «Δε μου λες, …. Μαδάς;»
-          ‘’Όχι δεν μαδάω’’ του απάντησα.
-          Και;
-          Και… με πήρε και σκουπίστηκε!


ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ

Καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) στην Μύκονο. Ντροπή μας.
Αγαπητοί Μυκονιάτες,
Με μεγάλη λύπη σας πληροφορώ ότι είμαστε το μοναδικό μέρος της Ελλάδας, όπου ένας 16χρονος δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ ούτε να προπονηθεί σε κάποια ομάδα. Οι λόγοι:
  1. Δεν υπάρχει γήπεδο. Ναι, υπήρξαν υποσχέσεις, έτοιμα σχέδια κλπ, αλλά αποτέλεσμα τίποτε. Μία από τα ίδια. Η Μύκονος συνεχίζει να μην παρέχει τίποτε στην νεολαία.
  2. Δεν υπάρχει ομάδα εφήβων. Στο ένα γήπεδο που χρησιμοποιείται, αυτό του Γυμνασίου, οι ώρες είναι δεσμευμένες για τις παιδικές ομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει ώρα για προπόνηση, εκτός και αν τα παιδιά προπονηθούν μετά τις 22:00’ το βράδυ, ώρα όμως που φωνάζουν οι γείτονες!
Είναι δίκαιο να πούμε ένα ευχαριστώ στον προπονητή της ομάδας του ΑΟ Μυκόνου που με λίγα μέσα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το μπάσκετ στην Μύκονο, όπως επίσης και στους γνωστούς φίλους του ΑΟ Μυκόνου που καλύπτουν τα έξοδα για να μένει το μπάσκετ ζωντανό, έστω και μόνο για τις παιδικές ομάδες.
Όμως αυτό αρκεί; Οι ιδιώτες έκαναν ότι μπόρεσαν, χωρίς να είναι και υποχρέωση τους. Ο Δήμος τι έκανε τα τελευταία 30 χρόνια; Τι διέξοδο δίνουμε στην νεολαία;
Και τώρα ας προσεγγίσουμε τα αίτια.
Η Δημοτική αρχή είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη για την κατάντια στο θέμα αυτό.
*      Δεν είναι δυνατόν 30 χρόνια να μην μπορεί να γίνει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ με δάπεδο που να μην είναι επικίνδυνο για τα παιδιά μας.
*      Περνούν τα εκατομμύρια των Ευρώ από τις υπηρεσίες του Δήμου, σπαταλούνται χρήματα αριστερά και δεξιά, εγκρίνονται ένα κάρο άχρηστα έργα που κοστίζουν αστρονομικά ποσά (πχ αλιευτικό καταφύγιο στο παλιό λιμάνι).
*      Μήπως φταίνε και οι άνθρωποι; Μήπως πρέπει να μπει νέο αίμα και νέες ιδέες; Μήπως δεν υπάρχει όραμα; Γίνεται μετά από τόσα προγράμματα, τόσες ενισχύσεις, τέτοια χρόνια που πέρασαν, να μην πέρασε μία ευκαιρία για να κάνουμε κάποιες βασικές υποδομές στο νησί μας για τα παιδιά μας;
*       Ακόμη και αυτές οι σχολικές επιτροπές δεν έπρεπε να είχαν ενδιαφερθεί; Γίνεται τα παιδιά να μην έχουν αποδυτήρια, να μην έχουν μία βρύση να πλυθούν; Πού ξανάγινε αυτό;
*      Υπήρχε κάποιο πρόγραμμα ή μελέτη για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν για τα γήπεδα του Κόρφου και του Λυκείου; Πώς γίνεται να κάνουμε γήπεδα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δάπεδα που σκοτώνουν, μπασκέτες κόντρα στον αέρα, δάπεδα που γίνονται λίμνες με την πρώτη βροχή; Πώς γίνεται να μην υπάρχει ούτε ένα στοιχείο σωστό στις κατασκευές αυτές; Πώς γίνεται να μην λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις των αθλιάτρων, και να έχουμε τα παιδιά μας να παίζουν σε μπετά με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να έχουν πρόβλημα με μηνίσκο;
*      Ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί δεν χρησιμοποιούνται; Είναι εντέλει μόνο θέμα ελλιπούς τεχνικής υπηρεσίας ή μήπως είναι και θέμα έλλειψης οράματος και θέλησης;  Δεν γίνεται έχουμε 0 (μηδέν) απορρόφηση στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και από την άλλη να έχουμε τέτοιες ελλείψεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ειδικά για την νεολαία του νησιού.

Για να μην υπάρχει μόνο κριτική, προτείνω να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα μία ημερίδα από την ΔΕΠΠΑΜ, που είναι καθ’ ύλη αρμόδια για το πρόβλημα αυτό, ώστε να ακουστούν τα προβλήματα, να γίνουν προτάσεις και να υπάρξει χάραξη μίας στρατηγικής.

Επίσης θέλω να παρακαλέσω την Διοίκηση του ΑΟ Μυκόνου, τμήματος καλαθοσφαίρισης,  να προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν Μυκονιάτες να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια.


ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Πρόταση Ανάπτυξης ∆ηµοτικής Ευρυζωνικής Υποδοµής Μυκόνου.
1.         Γενικά στοιχεία:
Οι ευρυζωνικές συνδέσεις παρέχουν νέες επιλογές σε όρους ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η εκπαίδευση από απόσταση, η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η διασκέδαση, η τηλεδιάσκεψη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλα, λειτουργούν πιο αποδοτικά και είναι ενδεχομένως εφικτά μόνο μέσω των υψηλών ταχυτήτων που προσφέρονται από την ευρυζωνική πρόσβαση.
2.         Στόχοι: Οι βασικοί στόχοι δημιουργίας ενός τοπικού δημοτικού ευρυζωνικού δικτύου συνοψίζονται στα παρακάτω:
*       Δημιουργία ανταγωνιστικού ευρυζωνικού δικτύου στην περιοχή ευθύνης του δήμου.
*       Διασύνδεση μεγάλου μέρους των φορέων δημόσιας διοίκησης, υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
*       Αύξηση του ανταγωνισμού στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών
με στόχο τη μείωση του κόστους.
*       Τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές κάλυψης του δικτύου.
*       Δυνατότητα παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών σε πολίτες με αντικειμενική αδυναμία
πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.
*       Κάλυψη των μακροπρόθεσμων τηλεπικοινωνιακών αναγκών του δήμου.
*       Προώθηση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.
*       Έμμεση ενίσχυση της βιομηχανίας παραγωγής περιεχομένου, αφού η διάδοση της ευρυζωνικότητας αποτελεί ικανή συνθήκη για τη διάδοση νέων, προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες μορφές απασχόλησης για τα Μυκονιατόπουλα, σε υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την τουριστική βιομηχανία.
Ειδικότερα, η υλοποίηση μιας ευρυζωνικής υποδομής στον δήμο αποσκοπεί:
*       Στη διερεύνηση του βαθμού και επιπέδου χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αξιοποίησή τους από τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους παρέχονται, στην αξιολόγηση της αναμενόμενης αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των εμπλεκόμενων πολιτών και σε σχέση με το κόστος υλοποίησης και λειτουργίας υποδομών/ υπηρεσιών.
*       Στη διερεύνηση της απήχησης που θα έχει στο μέσο πολίτη, η παροχή των προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και το επίπεδο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους πολίτες προκειμένου να ενταχθούν και στη δική του καθημερινότητα οι αντίστοιχες υπηρεσίες, κλπ.
Με απλά λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο βασικός στόχος της παρούσας ως, η  υλοποίηση μιας«Έξυπνης Πόλης» στο Δήμο, με την ανάπτυξη των αναγκαίων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών. 
Η παροχή προηγμένων υπηρεσιών σε πολίτες, οι οποίες άπτονται της καθημερινότητάς τους ή αφορούν την εκτέλεση του επαγγελματικού έργου τους, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου των πολιτών που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στον δήμο και τους εξοικειώνουν με νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες. 
Επομένως, η κάλυψη αναγκών που αφορούν την καθημερινότητα, οικιακές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, ψυχαγωγία, αλλά ακόμα και το αίσθημα ασφάλειας στο χώρο διαβίωσης ή και υγείας, αποτελεί ζητούμενο από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προτείνεται να αναπτυχθούν.

Αναµενόµενα Οφέλη και Ωφελούµενοι
Παρέχοντας ορισμένες βασικές υποδομές και υπηρεσίες για την δημιουργία μίας «έξυπνης πόλης», το προτεινόμενο έργο εμπεριέχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες του Δήμου, καθώς και τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξοικείωση των πολιτών και των οικονομικών παραγόντων με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και την συνακόλουθη ανάπτυξη της ζήτησης για αυτές.
Ιδιαίτερα ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:
*      Άτομα που ανήκουν σε μη ευνοημένες τάξεις του πληθυσμού και οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες της όποιας μορφής.
*       Οι μαθητές, καθώς και ο ενήλικος πληθυσμός που συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα παραδοσιακής ή δια βίου εκπαίδευσης, που θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το εκπαιδευτικό υλικό που συνοδεύει το πρόγραμμα σπουδών τους με πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό διαθέσιμο στον παγκόσμιο δικτυακό ιστό και προσβάσιμο μέσω της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του δήμου.
*       Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες(ΑΜΕΑ), που θα έχουν τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων υπηρεσιών και φροντίδας μέσω εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας και υποστήριξης. Σημειώνεται ότι οι πιθανές μελλοντικά παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της τηλεπικοινωνιακής υποδομής δεν αποσκοπούν να υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά προγράμματα υποστήριξης που εφαρμόζονται, αλλά να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και ευκαιρίες, που απορρέουν από την αμεσότητα και την μεγαλύτερη ευελιξία της επικοινωνίας.
*       Οι πολίτες του Δήμου, γενικότερα, που θα έχουν τη δυνατότητα καλύτερης και αμεσότερης επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές, με σκοπό είτε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα δημοτικά ζητήματα και τη συζήτηση των προβλημάτων του Δήμου, είτε την αναφορά και γνωστοποίηση προβλημάτων που τους αφορούν. Οι πολίτες, με άλλα λόγια, θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον περισσότερο άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής.
*       Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καλύτερης πληροφόρησης και συμμετοχής με τη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ευζωνικές υποδομές σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.
*       Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Δήμο, που θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ευέλικτες και διαδραστικές υπηρεσίες ξενάγησης και υποστήριξης στην διαμόρφωση τουριστικών επιλογών σε θέματα ψυχαγωγίας, εστίασης, διαδρομών, αξιοθέατων,  καταλυμάτων, κλπ.
*       Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και την εκπαιδευτική διαδικασία με δραστηριότητες βιντεοπροβολών. Με τον τρόπο αυτό θα ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σύγχρονες μορφές διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην επίτευξη των μαθησιακών στόχων.
*       Οι φορείς και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στον τομέα του τουρισμού (για παράδειγμα, μουσεία, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία), καθώς και εκείνοι που αντλούν συμφέροντα από αυτόν (για παράδειγμα, επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης), θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν καλύτερα τους πελάτες τους, (τουρίστες) και να προωθούν Το προϊόν τους μέσα από τις υποδομές των παρεχόμενων υπηρεσιών.
*       Οι επιχειρήσεις της περιοχής, που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευρυζωνικές υποδομές που θα δημιουργηθούν ώστε να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και περιεχόμενο στους πελάτες τους και να προσελκύσουν ικανό και υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό.
*       Ο ίδιος ο Δήμος, που θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει γρήγορα και αποδοτικά το οργανόγραμμα του, τις υπηρεσίες του παλιές και νέες.
*       Οποιοσδήποτε ασχοληθεί με την μέτρηση ικανοποίησης του πελάτη αλλά και με την βάση πληροφοριών της επαναλαμβανόμενης πελατείας θα έχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του.

Η Αγορά
Σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές εκτός των κύριων αστικών κέντρων (ΑθήναΘεσσαλονίκη), η γεωγραφική απομόνωση και η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού καθιστούν μη συμφέρουσα την καθαρά εμπορική επένδυση ανάπτυξης νέων ή αναβάθμισης υπαρχουσών ευρυζωνικών δικτύων από τους εμπορικούς παροχούς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αλλά και στις ημιαστικές και αστικές περιοχές της περιφέρειας της χώρας, το εισοδηματικό επίπεδο των υποψήφιων χρηστών σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών καθιστούν εισέτι μη βιώσιμη την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών παρότι εκτιμάται ότι η εμπορική βιωσιμότητα θα καταστεί εφικτή μελλοντικά όταν το κόστος από την μαζική διάδοση μειωθεί αρκετά. 
Ωστόσο μια τέτοια καθυστέρηση σε ένα τόσο κρίσιμο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τομέα θα οδηγήσει σε περαιτέρω απόκλιση από τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προφανές ότι οι δημότες Μυκόνου βιώνουν αυτή την στιγμή τις επιπτώσεις του ψηφιακού χάσματος στην χώρα μας.
            Ένα μεγάλο μειονέκτημα που υπάρχει στην Μυκονιάτικη τουριστική αγορά είναι η έλλειψη πληροφόρησης και ο δύσκολος τρόπος κυκλοφορίας των πληροφοριών. Φυλλάδια, άγνοια, λάθος πληροφόρηση είναι τα χαρακτηριστικά της κακής πληροφόρησης, όταν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Μυκόνου διαθέτουν κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα Navigator GPS.

Εσωτερικό εμπορικό δίκτυο.
Επιχειρήσεις και δημοτικά καταστήματα μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς περαιτέρω εγκαταστάσεις και με πολύ χαμηλό κόστος.
Η δυνατότητα παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων διευκολύνει την πρόσβαση και προωθεί
την ανάπτυξη εφαρμογών όπως egovernment, ehealth eeducation κλπ.
Gaming zones.
Δυνατότητα δημιουργίας ζωνών για την υλοποίηση κοινωνιών, ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Νέοι κάθε ηλικίας που συνωστίζονται σε χώρους παροχής internet και παιχνιδιών θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε δικτυακά παιχνίδια, από τον χώρο τους.
Video on demand. Καθώς το διαθέσιμο εύρος ζώνης είναι αρκετά υψηλό παρέχεται η
δυνατότητα δημιουργίας video «καναλιών» πάνω από το δίκτυο στα οποία μπορεί να έχουν
πρόσβαση όλοι οι συνδρομητές του δικτύου.
Δικτυακή τηλεφωνία Υποστηρίζονται οι ευρέως διαδεδομένες συσκευές δικτυακής
τηλεφωνίας δίνοντας την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας σε πολύ χαμηλό
κόστος.
Με λίγα λόγια, ο Δήμος θα διαθέτει την ευρυζωνική δικτυακή υποδομή για την υποστήριξη και ενδεχομένως εκμετάλλευση των όποιων υπαρχόντων και μελλοντικών δικτυακών υπηρεσιών/ τεχνολογιών που ήδη υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει από την νέα Δημαρχιακή Αρχή είναι:
*       Μία αξιόπιστη μελέτη των ιδιαιτεροτήτων του νησιού μας.
*       Πρόταση από τυχόν ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, κατά προτίμηση Μυκονιάτικες, που να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού μας, αξιόπιστα και οικονομικά.
*       Καθορισμός τιμολογιακής πολιτικής με ανταποδοτικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται για την καλύτερη παροχή σήματος.
*       Ανάπτυξη νέας ιστοσελίδας για τον Δήμο, λειτουργικής, εύχρηστης με αμεσότητα και μεγάλη παροχή πληροφοριών. Ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στον όγκο των πληροφοριών ώστε να κυκλοφορούν μόνο οι χρήσιμες, χωρίς πολλά γραφικά, για να είναι ευκολότερη η λήψη τους από συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Μερικές ακόμη εφαρμογές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσω ενός τέτοιου δικτύου είναι οι παρακάτω:
*       Πίνακες αφίξεων - αναχωρήσεων στα λιμάνια, σε πρότυπα αυτών στο αεροδρόμιο.
*       Δρομολόγια λεωφορείων.
*       Τοποθέτηση τηλεφώνων ανάγκης σε διάφορα σημεία με προκαθορισμένους αριθμούς ανάγκης.
*       Πλήρες καταγραφή απόψεων των επισκεπτών, πιθανή κωδικοποίηση και καταγραφή τους.
*       Brainstorming για την βελτίωση του προϊόντος μέσω του ερωτηματολογίου

Και τόσα πολλά.

Εκτιμώ ότι μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη χωρίς να χρειάζεται να επενδυθούν κρατικά κεφάλαια, αλλά μόνο με τα έσοδα από διαφήμιση.
Σε  τέτοια περίπτωση πρέπει επίσης να συνδεθεί η δραστηριότητα αυτή με την έκδοση του επίσημου οδηγού της Μυκόνου σε έντυπη μορφή.

Δεν γνωρίζω το θέμα καλά όπως άλλοι συμπολίτες μας. Ξέρω ότι στο νησί μας υπάρχουν άτομα που μπορεί να έχουν πολύ καλύτερες ιδέες, προτάσεις και γνώσεις για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εφαρμογή.
Τους καλώ όλους να καταθέσουν απόψεις για το καλό του τόπου μας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας,


Λευτέρης Σικινιώτης