Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ.

Η σκέψη αυτή αναφέρεται σε μια εταιρεία που να ανήκει σε όλους τους Μυκονιάτες που θέλουν να συμμετέχουν, και μόνο σε Μυκονιάτες. Θα υπάρχουν δυκλείδες ασφαλείας ώστε να μην καταλήξει ιδιοκτησία λίγων.
Σκοπός κάθε εταιρείας είναι το κέρδος. Ετσι και εδώ, με μόνη διαφορά ότι θα εξειδικευτεί στις ανάγκες που υπάρχουν στο νησί μας.
Η στελέχωση και τα άτομα που θα πρέπει να υπογράφουν για ειδικές αναθέσεις υπάρχουν στο νησί. Τώρα δεν συμμετέχουν πουθενά.

Οδηγήθηκα στην σκέψη αυτή, μελετώντας το πρόβλημα των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης.
Στο πρόβλημα αυτό βλέπουμε πολλά αμάζευτα σκουπίδια, κακή λειτουργία της ανακύκλωσης, κακές συνθήκες εργασίας, κανένα μέτρο προστασίας και  ασφάλειας εργαζομένων, υπερβολικό κόστος, επίδοξους εργολάβους με τεράστια περιθώρια κέρδους, κλπ. Δεν βλέπουμε σκέψη, αγάπη, συμμετοχή. Με τον προτεινόμενο τρόπο όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν.
Το ίδιο γίνεται και με την ανακύκλωση. Κανείς δεν διαπραγματεύεται προς όφελος του νησιού, ενώ όσοι εργολάβοι ασχολούνται, έρχονται μόνο για αρπακτές και μετά εξαφανίζονται. Μεγάλοι τομείς με επικίνδυνα απόβλητα και απορρίμματα ουτε καν μας απασχολούν. (πχ τα νοσοκομειακά, οι μπαταρίες, οι λάμπες, τα ελαστικά απο την χωματερή και τόσα άλλα).
Τέλος, η περιουσία του Δημου βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση. Ο χώρος ΧΑΔΑ ανεξέλεκτος, τα αυτοκίνητα διαλυμένα, τα φωτισιτκά διαλυμένα, οι δρόμοι άθλιοι και τόσα άλλα.


Οι λόγοι για την δημιουργία μίας τέτοιας εταιρείας είναι οι παρακάτω:
  1. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που ο Μυκονιάτης δεν εμπλέκεται. Αποτέλεσμα αυτού διάφοροι εργολάβοι να έρχονται και να ξεζουμίζουν το νησί μας, προσφέροντας ένα μέτριο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές.
  2. Υπάρχουν μυκονιάτες που δεν μπορούν να εργαστούν στις κοινοφελείς υπηρεσίες λόγω έλλειψης μορίων κλπ. Γενικά δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ όταν εντέλει γίνονται οι προσλήψεις, δεν είναι απαραίτητες.
  3. Μεγάλοι τζίροι και πολλά κέρδη φεύγουν απο το νησί μας. Έτσι καταλήγουμε να γινόμαστε μία χωματερή σε μία αγορά που άλλοι κερδίζουν.
  4. Ο Μυκονιάτης που προσπαθεί με χίλιους τρόπους να εργαστεί στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, ζει στην ανασφάλεια. Πότε θα βγεί η προκύρηξη, τι γίνεται με τα μόρια κλπ.
  5. Ας γίνουμε ρεαλιστές. Πιστεύει κανείς απο εμάς ότι αν δεν ενδιαφερθούν ιδιώτες και άνθρωποι με μεράκι, θα δωθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα του τόπου μας; Υπάρχει άλλος τρόπος; 
  6. Νοιώθουμε ξένο το δικό μας, το κοινό. Κάποιοι άλλοι είναι υπεύθυνοι, κάποιοι άλλοι παίρνουν τα κέρδη, κάποιοι άλλοι δουλεύουν, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν. Δυστυχώς όλους αυτούς τους άλλους τους πληρώνουμε πολλά και παίρνουμε λίγα, μη πω ελάχιστα. 

Μετοχικό κεφάλαιο, μέτοχοι.
Για να δημιουργηθεί και να επιβιώσει μία τέτοια εταιρεία πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να διασφαλίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  1. Ορισμός μέγιστης συμμετοχής. Δεν πρέπει η εταιρεία αυτή να μετατραπεί σε εταιρεία ιδιοκτησίας των λίγων. Για τον λόγο αυτό οι μετοχές πρέπει να είναι ονομαστικές. Κανείς δεν πρέπει να έχει περισσότερο από 2% των μετοχών.

Αντικείμενο.
Το αντικείμενο της εταιρείας αυτής αρχικά θα είναι το παρακάτω:
  1. Καθαριότητα. Ο βασικός υποψήφιος για όλες τις εργολαβίες καθαριότητας του νησιού.
  2. Ανακύκλωση σε συνεργασία με ειδικές αδειοθετημένες εταιρείες της Αθήνας.
  3. Μικρά τεχνικά έργα.
  4. Ασφαλτοστρώσεις.
  5. Προβολή και διαφήμση.
  6. Δημιουργία πρότυπου φροντιστηρίου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μιας και δεν βλέπω να φιάχνει το επίπεδο στο Λύκειο και το Γυμνάσιο.
  7. Δημιουργία ανωτέρας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων.
  8. Υποστήριξη σε μυκονιάτες φοιτητές.
  9. Υποστήριξη των νέων μυκονιατών επαγγελματιών.
Μελλοντικά θα ασχοληθεί με τα παρακάτω:
  1. Ναυτιλιακή εταιρεία Μυκόνου.
  2. Τράπεζα Μυκόνου.
  3. Ότι άλλο προκύψει που θα έχει αναπτυξιακό ενδιαφέρον.
Σαν εταιρεία ιδιωτική, θα είναι απαλλαγμένη από όλες τις παθογένειες του Δημοσίου. Χρειάζεται όμως μία σοβαρή διοίκηση, ένα καλό όραμα, πολύ μεράκι για να έχει αποτέλεσμα.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Πρώτον, κέρδος γαι τους μετόχους.
Δεύτερο και κυριώτερο, συμμετοχή όλων των μυκονιατών, μιας και τα προβλήματα που θα διαχειρίζεται θα είναι πρόβλημα του καθένα μας και όχι μόνο του τάδε αντιδημάρχου.
Τρίτον, τα λεφτά θα μείνουν στο νησί μας. Ναι, πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε έτσι. Δεν είμαι ρατσιστής ούτε εχθρός των μη ντόπιων επιχειρηματιών. Όμως πρέπει να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των υποδομών και των κοινοφελών δράσεων στα χέρια μας.
Πρόταση για την διοίκηση της εταιρείας.
Η εταιρεία θα διοικείται από 3μελή επιτροπή η οποία θα εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από τους μετόχους. 
από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν διευθύνσεις ανάλογα με την δραστηριότητα που θα ασχολείται η εταιρεία.
Άμεσα θα δημιουργηθούν οι παρακάτω διευθύνσεις:
Διεύθυνση καθαριότητας. Αντικείμενο της θα είναι:
  1. Αποκομιδή απορριμάτων και υλικών προς ανακύκλωση.
  2. Καθαριότητα κτηρίων (τράπεζες, αεροδρόμιο, δημοτικά καταστήματα αλλά και καταστήματα, τζάμια και βιτρίνες κλπ).
  3. Καθαριότητα δρόμων, γηπέδων, παραλιών.
Διεύθυνση συντήρησης εγκαταστάσεων.
Το αντικείμενο της θα είναι:
  1. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συντήρηση δημοτικού φωτισμού.
  2. Εγκαταστάσεις και λειτουργία κεντρικού πίνακα συστημάτων συναιγερμού.
  3. Χωματουργικές εργασίες μικρής κλίμακος.
  4. Συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  5. Απολυμάνσεις,
Το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα, πολλά σχόλια, πολλές διορθώσεις.
Το κυριώτερο, σηκώνει άμεση δράση. Δεν είνα ιδύσκολο να μαζευτεί ένα αξιόλογο μετοχικό κεφάλαιο που θα καταστήσει την εταιρεία άξια και ικανή.

Οι καιροί δεν είναι αθώοι. Εϊναι εξαιρετικά πονηροί.
Σύντομα θα δούμε δημοπρασίες για την συλλογή απορριμμάτων, για την διαχείριση του ΧΥΤΑ, για τόσα και τόσα άλλα.
Ο Μυκονιάτης πρέπει να είναι παρών. Άραγε υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου